Epke Zonderland tijdens een vluchtfase in de olympische finale van Rio de Janeiro.
NOS SportAangepast

Zonderland laat unieke combinatie zien: 1-2...3-4-5!

Over precies een week strijden de turners in het Roemeense Cluj om de Europese titel. Zonder Epke Zonderland.

De vaandeldrager van het Nederlandse turnen heeft sinds de mislukte Olympische Spelen in Rio de Janeiro het turnen namelijk even op een laag pitje gezet. Hij trad in het huwelijk en dook opnieuw in de studieboeken voor zijn studie geneeskunde.

Maar helemaal stilzitten doet Zonderland niet. Gisteren plaatste hij op Twitter een filmpje van een oefening op de rekstok. Een oefening waarmee hij de turnwereld versteld doet staan.

1-2...3-4-5! Is dit de nieuwe 'Zonderland'?

Wat betekent dit? "Epke is vooral hard aan het studeren", reageert zijn coach Daniël Knibbeler vanuit het trainingskamp van de Nederlandse turnploeg. "Maar hij traint ook wel een beetje."

Zonderland plaatst het filmpje natuurlijk niet voor niets. Is hij bezig met een gouden oefening voor de WK, die in het najaar in Montréal worden gehouden? Wil hij de concurrentie nerveus maken?

"Het is oriënterend", wil Knibbeler nog wel verklappen. "We zoeken naar de eventuele mogelijkheden in de nieuwe turncode. En inderdaad, wie weet is dit inzetbaar voor het aankomende wereldkampioenschap."

Zonderland-2? 

Het is voor het eerst dat Zonderland op camera de combinatie van twee plus drie vluchtelementen doet. Maar is hij ook de eerste turner die dit uitvoert? Daarop moet Knibbeler het antwoord schuldig blijven. "Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Er zullen vast anderen in de wereld zijn die zoiets in training hebben gedaan."

Zelfs als Zonderland de eerste turner blijkt te zijn, wil dat niet zeggen dat het element zijn naam zal dragen. Zo was Zonderland vijf jaar geleden in Londen de eerste turner ter wereld die drie vluchtelementen achter elkaar op de rekstok voltooide. Die unieke combinatie leverde hem olympisch goud op, maar geen 'Zonderland-element'. 

Hij was weliswaar de eerste rekstokturner, die de Cassina-, de Kovacs- en de Kolman-techniek aan elkaar knoopte. Maar volgens de internationale turnfederatie was er geen sprake van een nieuwe techniek. 

Dat weerhield Zonderland er niet van om te blijven experimenteren met baanbrekende combinaties. 

Na Londen vloog Zonderland, uitgedaagd door collegaturner Bart Deurloo, in de training al eens vier keer achter elkaar door de lucht. Die oefening bleek te riskant voor de wedstrijden. Vier vluchten op rij werden daarom twee keer twee vluchten. 

Nu is er dus 'twee-en-drie'. En daarmee laat hij de turnwereld opnieuw versteld staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl