NOS Nieuws

Minder ww-uitkeringen door groeiende economie

Door het herstel van de economie is het aantal ww-uitkeringen in 2016 gedaald van 446.000 naar 412.000, een daling van bijna 8 procent. Het UWV keerde in totaal 5,7 miljard euro uit aan ww-uitkeringen, 700 miljoen euro minder dan in 2015.

"De arbeidsmarkt trekt gelukkig weer aan, maar nog niet iedereen profiteert daarvan", zegt UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins. "Voor oudere werkzoekenden en mensen met een arbeidsbeperking is blijvend aandacht nodig."

Persoonlijke begeleiding

Eind 2015 besloot het kabinet dat het UWV werkzoekenden weer meer persoonlijke begeleiding moet geven, in plaats van dat alles online gebeurt. Daar werd 150 miljoen euro voor uitgetrokken. Afgelopen oktober is de uitkeringsinstantie hiermee begonnen.

"De bestaande online ondersteuning is vanaf dat moment uitgebreid met een meer persoonlijke benadering en richt zich op mensen met een zwakke of matige positie op de arbeidsmarkt."

Het UWV hoopt dat een nieuw kabinet ook geld uittrekt voor meer begeleiding. "Als ik afga op de verkiezingsprogramma’s is de kans groot dat we kunnen doorgaan met meer persoonlijke, face-to-facedienstverlening voor ww-gerechtigden", zegt Bruins. "Dat juich ik toe, want uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt zich beter geholpen voelen als er sprake is van persoonlijk contact."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl