De jonge leider van de terreurgroep werd dinsdag gedood
NOS Nieuws

Filipijnse terreurleider gedood bij vuurgevecht

Het Filipijnse leger heeft bij een vuurgevecht een prominent lid van de islamitische terroristische organisatie Abu Sayyaf gedood. Het gaat om Muamar Askali, die zichzelf Abu Rami noemt. Hij was betrokken bij de onthoofding van een Duitse en twee Canadese gijzelaars. Askali was op weg om een leider van de groep te worden.

In een kustplaatsje op het eiland Bohol raakten afgelopen dinsdag leden van Abu Sayyaf verwikkeld in een vuurgevecht met het leger. Daarbij werden naast Askali vijf andere schutters gedood. Aan Filipijnse zijde kwamen drie soldaten en een agent om het leven, meldt het leger.

Gegijzelde Nederlander

Twee maanden geleden onthoofdde de terroristische organisatie een ontvoerde Duitser. Hij werd vermoord omdat de geëiste 600.000 euro losgeld niet werd betaald. Abu Sayyaf zou vorig jaar miljoenen euro's hebben verdiend met ontvoeringen. 

De Nederlander Ewold Horn wordt al meer dan vijf jaar door een andere tak van Abu Sayyaf gevangen gehouden. Het is niet bekend hoe het met hem gaat.

Grote klap

De thuisbasis van de groep is in de jungle op de westelijke Sulu-eilanden. Volgens het leger waren Abu Sayyaf-strijders en handlangers met speedboten naar het centraal gelegen eiland Bohol gevaren om mensen te ontvoeren. Dat ligt op een half uur varen van de meest toeristische badplaats van het land. De groep opereerde nog nooit zo ver van zijn basis.

Een generaal zegt dat de dood van Askali een grote klap is voor Abu Sayyaf. "Als ze nog plannen hebben om ergens onschuldige mensen te kidnappen, zullen ze daar nu wel twee keer over nadenken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl