NOS NieuwsAangepast

Politie Dortmund richt zich na aanslag op islamisten en antifascisten

Het Duitse Openbaar Ministerie richt zich na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund op twee brieven waarin de verantwoordelijkheid voor de aanval wordt opgeëist. Een brief die is gevonden bij de plek van de aanslag, begint met de woorden 'In de naam van Allah'. Ook circuleert op internet een brief van een antifascistische beweging die claimt achter de aanval te zitten.

Persbureau DPA heeft de 'islamitische' brief integraal gepubliceerd. In die brief wordt verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn en naar de inzet van Duitse gevechtsvliegtuigen boven IS-gebied. Totdat die zich terugtrekken en de Amerikaanse vliegbasis in het Duitse Ramstein wordt gesloten, staan "alle ongelovige acteurs, zangers, sporters en verschillende bekende Duitsers" op een dodenlijst.

Verder wordt bondskanselier Merkel persoonlijk aangesproken: "Kennelijk geef je niet om je kleine, smerige onderdanen. Je Tornado's (gevechtsvliegtuigen, red.) vliegen nog altijd over het kalifaat, om moslims te vermoorden."

De rechercheurs onderzoeken met man en macht de authenticiteit van de brief. Ze houden nadrukkelijk een slag om de arm en benadrukken dat het ook kan gaan om een dwaalspoor.

Antifascisten

Het OM kijkt ook naar een tweede brief, die afkomstig zou zijn uit antifascistische kringen. Daarin zou staan dat Borussia Dortmund niet genoeg optreedt tegen racisten en neonazi's. Daarom zou de spelersbus, als "symbool voor het beleid van de club", zijn aangevallen.

Het landelijk parket komt om 14.00 uur met een persverklaring.

Bij de aanval op de spelersbus van Borussia Dortmund, gisteravond voor het Champions League-duel tegen AS Monaco, raakten Dortmund-verdediger Marc Bartra en een politieman gewond. Bartra is geopereerd aan zijn rechterpols; de agent liep een zogenoemd knaltrauma op. Hij heeft schade aan zijn gehoor en is voorlopig arbeidsongeschikt.

De explosieven waren verstopt in een heg in de buurt van het spelershotel, waar het elftal van Borussia zich had voorbereid op de wedstrijd. Volgens de politie gaat het om een gerichte aanval met "serieuze explosieven". Door de klap sneuvelden ruiten van de bus.

De schade aan de spelersbus

In de buurt van het spelershotel in het zuiden van Dortmund is de hele nacht sporenonderzoek gedaan. In de vroege ochtend waren er volgens Duitse media nog zo'n honderd agenten aan het werk. De plek van de aanslag is nog steeds afgesloten.

De CL-kwartfinale tussen Dortmund en Monaco is na de ontploffingen uitgesteld naar vanavond. Er is dan een enorme politiemacht op de been bij het Westfalenstadion. "We zullen voor veiligheid zorgen", zegt de politie op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl