Rutte op de foto met scholieren op het Binnenhof ANP

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben van 14.30 tot 20.00 uur zonder onderbreking met elkaar onderhandeld over een nieuwe coalitie. Aan de formatietafel werd een Indonesische rijsttafel geserveerd. 

Na afloop lieten ze wederom niet veel los. Ze hebben het naast justitie en de inkomensverhoudingen over veiligheid gehad, zei D66-leider Pechtold. Morgen praten ze daar over verder. Ook dan is een avondvergadering ingepland. 

Morgenochtend ontvangen informateur Schippers en de onderhandelaars Rutte, Buma, Pechtold en Klaver een viertal deskundigen op het gebied van veiligheid en internationale samenwerking. Onder hen de Commandant der Strijdkrachten Middendorp en vertegenwoordigers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De onderhandelaars hebben later op de dag nog twee bijeenkomsten.

Vandaag werd ook bekend dat premier Rutte aan vice-premier Asscher heeft gevraagd hem te vervangen tijdens de ministerraad van donderdag. Daarmee geeft Rutte het signaal af dat hij de formatieonderhandelingen erg serieus neemt. 

De ministerraad vindt deze week op donderdag plaats, vanwege Goede Vrijdag. Het is traditie dat de premier, sommige ministers en andere politici dan naar een uitvoering van de Matthäus Passion in Naarden of Leiden gaan.   

STER reclame