ANP
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Saneren fosforfabriek Thermphos kost honderd miljoen euro

De verdere sanering van de vroegere fosforfabriek Thermphos in Vlissingen gaat tussen de 91,5 en 134,6 miljoen euro kosten. Dat staat in een nieuw plan van aanpak om de fabriek en het terrein eromheen op te ruimen, meldt Omroep Zeeland.

Het is nog niet duidelijk wie voor de kosten opdraait. De provincie en Zeeland Seaports hopen op steun van het Rijk en de EU. Die willen tot nu toe niet meebetalen. Er is al 41 miljoen euro uitgegeven om de fabriek na de sluiting te saneren.

Fosforslik

Eerst moet 3400 ton fosforslik worden verwijderd van het fabrieksterrein. Het duurt nog zeker tot mei volgend jaar voor alle slik is verwerkt en afgevoerd. Al die tijd moet de brandweer 24 uur per dag aanwezig zijn vanwege de veiligheid. 

Fosfor ontbrandt als het in contact komt met zuurstof. Als er brand ontstaat, moet de omgeving in een straal van vele kilometers worden ontruimd. De continue aanwezigheid van de brandweer op het terrein kost de provincie 700.000 euro per maand, maar die kosten nemen naar verwachting af. 

Het zal nog zeker tot 2020 duren voor het Thermphos-terrein helemaal is gesaneerd. Overal op het terrein is asbest aanwezig en de zwaar vervuilde grond moet schoongemaakt worden. Verder staat in het vandaag gepresenteerde plan dat naar schatting 10.000 ton radioactief staal gereinigd moet worden. 

Advertentie via Ster.nl