Een bijzondere muntenvondst in Loppersum
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Zeldzame muntschat gevonden in Loppersum

In het centrum van Loppersum in Groningen is bij werkzaamheden aan het riool een set van 48 gouden munten uit de 16e eeuw gevonden. "Dit is cultuur met de hoofletter C", zegt burgemeester Rodenboog tegen RTV Noord.

De muntschat werd in september gevonden, maar de vondst is nu pas bekendgemaakt. "We wilden voorkomen dat schatgravers het centrum van Loppersum op zijn kop zouden zetten. Ook moesten we de schat goed documenteren", zegt burgemeester Rodenboog.

Metaaldetector

Omdat Loppersum een wierdedorp (terpdorp) is, is archeologisch onderzoek verplicht als er dieper dan 40 centimeter wordt gegraven. Bij de werkzaamheden aan het riool werd een amateurarcheoloog ingeschakeld, die met een metaaldetector de munten ontdekte.  

Archeoloog Sierd Jan Tuinstra noemt het een zeer zeldzame vondst. "Vondsten van deze omvang worden zelden gedaan. Ik heb dit in mijn carrière nog nooit meegemaakt." Hij denkt dat de munten zijn verborgen tijdens plunderingen rond 1590. De eigenaar is destijds mogelijk om het leven gebracht omdat hij niet wilde vertellen waar hij zijn muntschat had verborgen. 

Tudorroos

De muntschat bevat ook een Tudorroos, een penning uit de tijd van de Engelse Tudor-dynastie. De penning is waarschijnlijk rond 1580 in Loppersum terechtgekomen toen Engelse troepen met de opstandelingen meevochten tijdens het beleg van Groningen. 

De schat is tussen de 25.000 en 30.000 euro waard, schat Tuinstra. De munten zijn nu eigendom van de provincie Groningen. Op 20 mei zijn de munten een dag te bezichtigen op het gemeentehuis van Loppersum.

Advertentie via Ster.nl