NOS NieuwsAangepast

4749 auto's per uur of maar 409, niet overal is het druk

De meeste auto's reden vorig jaar over de A13 tussen Rijswijk en Rotterdam. Daarmee staat de rijksweg al vijf jaar met stip op nummer 1 van drukste wegen van Nederland, becijferde het CBS. Het rustigst is het op de N33 tussen Assen en de Eemshaven. Waar was het nog meer druk, of juist rustig?

Laten we eerst even kijken naar het landelijke plaatje. Het is vorig jaar niet veel drukker geworden op de Nederlandse rijkswegen dan in 2015, heeft het CBS becijferd. Reden er in 2016 gemiddeld bijna 2300 voertuigen per uur over de Nederlandse rijkswegen, een jaar eerder was dat min of meer hetzelfde aantal.

De vijf drukste en rustigste rijkswegen op de kaart:

De A13 spant dus de kroon als het gaat om drukste rijksweg; daar reden vorig jaar ieder uur gemiddeld 4749 auto's overheen. Dat zijn overigens ruim 1000 auto's minder dan in 2015. Dat komt door de openstelling van de verlengde A4 in december van dat jaar.

Elders was het een stuk rustiger, vooral op de N-wegen. Neem de N33, waar in 2016 ieder uur gemiddeld 409 auto's overheen reden. Of de N99 tussen Den Oever en Den Helder. Daar reden gemiddeld ruim 480 auto's in het uur.

Als we kijken naar de drukte op provinciaal niveau, dan zijn de wegen in Utrecht het drukst. Die provincie wordt doorkruist door de A1, A2, A12, A27 en A28, en die zijn samen goed voor een gemiddelde van 4286 voertuigen per uur. Zeeland is de voertuig-luwe provincie, met gemiddeld 986 auto's per uur die over rijkswegen rijden.

Zomer versus winter

De drukte op de wegen hangt samen met de seizoenen, stelt het CBS. Zo zijn de maanden december en januari de rustigste maanden op de weg, vanwege vakanties en slecht weer. Ook in de zomermaanden is het relatief rustig, omdat er minder forenzen op de weg zijn. Saillant detail: in Zeeland neemt de verkeersdrukte dan juist toe door vakantiegangers en toeristen. 

De drukste verkeersmaand in 2016 was september. "Dan is voor de meeste mensen de vakantieperiode voorbij en gaan velen weer aan de slag", zegt het CBS daarover.

Jouw rijksweg

Wil je weten hoe het zit met de rijksweg waar jij vaak over rijdt? Kijk dan in de grafiek hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl