Windows 10
NOS NieuwsAangepast

Microsoft probeert privacyzorgen Windows 10 weg te nemen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is weer update-tijd voor Windows 10-gebruikers. Geen 'Service Packs' zoals vroeger, maar een 'Creators Update', waarmee Microsoft de aandacht vestigt op nieuwe creatieve opties. Maar de meeste aandacht gaat naar een nieuw privacy-overzicht, dat gebruikers krijgen te zien als ze de update hebben geïnstalleerd.

Sinds het uitkomen van Windows 10, in juni 2015, hebben verschillende organisaties kritiek geuit op de manier waarop Microsoft data verzamelt. Het bedrijf zou te veel gegevens van gebruikers willen en niet goed uitleggen waarom die gegevens worden verzameld. 

Meer duidelijkheid

Microsoft probeert die zorgen nu weg te nemen. Het bedrijf zegt dat er veel meer informatie wordt gegeven aan gebruikers, en dat die informatie ook toegankelijker is.

Er zijn twee privacy-smaken beschikbaar bij de installatie: 'basis' en 'volledig'. Bij 'basis' zegt de softwaremaker alleen het hoognodige over de gebruiker te verzamelen om Windows 10 naar eigen zeggen veilig en up-to-date te houden. Je kunt ook kiezen voor de optie waarbij ook nog diagnostische gegevens worden verzameld. Standaard staat de instelling op 'volledig'.

Daarnaast verzamelt Microsoft daarbij ook nog gegevens om "de ervaring te personaliseren". Denk aan persoonlijkere aanbiedingen van Microsofts producten en diensten. Ook zegt het bedrijf advertenties te tonen die meer bij de interesse van gebruikers aansluiten.

Niet genoeg

Desondanks is de Consumentenbond nog steeds bezorgd over de manier waarop Microsoft in Windows 10 met privacy omgaat. "Het blijft zo dat je niet in één opslag kunt zien wat Microsoft van je verzamelt", zegt woordvoerder Babs van der Staak. 

De bond hekelt vooral het overzicht waar Microsoft in uitlegt wat er wordt verzameld. De softwaremaker verplicht consumenten daarbij om naar beneden te scrollen en volgens de bond is dat niet duidelijk aangegeven.

  • Microsoft
    Dit is het eerste scherm dat je ziet na het updaten
  • Microsoft
    Als je op volgende klikt, krijg je dit overzicht te zien
  • Microsoft
    Pas als je met je muis beweegt, zie je dat er een scrollbalk zichtbaar wordt met meer informatie, dit is te laat volgens de Consumentenbond

"We raden gebruikers aan om met hun muis te schuiven totdat de verborgen balk tevoorschijn komt, zodat ze alle opties in beeld hebben." De bond is teleurgesteld. "Microsoft had ons beloofd hier goed naar te kijken en naar onze mening is dat alsnog te weinig gebeurd." 

Volgens Microsoft is hier wel over nagedacht en zullen de meeste gebruikers een duidelijker overzicht krijgen, waarbij alle opties wel in een keer zichtbaar zijn. "Alleen als je kiest voor de geavanceerdere configuratie kan het zijn dat je moet scrollen."

De Europese privacy-organisaties, verenigd in Artikel29, zeiden in februari dat ze zich zorgen maken over de bescherming van de data van consumenten door Microsoft. Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt desgevraagd dat die zorgen, ondanks de pogingen van de softwaremaker, nog niet zijn weggenomen. "We blijven bezorgd over het beschermingsniveau in Windows 10."

De softwaremaker zegt nauw contact te hebben met de privacywaakhonden en goed naar hun zorgen te luisteren.

Tekenen en gamen

Naast alle informatie over privacy, heeft Microsoft ook andere wijzigingen doorgevoerd die voor kleinere groepen interessant zijn. Al jaren wordt met Windows de teken-app Paint meegeleverd. Die software heeft een grote update gekregen, waardoor het mogelijk wordt om in 3D te tekenen. 

Gamen is voor Microsoft ook een belangrijk onderdeel, met bijvoorbeeld de Xbox. De update van Windows 10 maakt het mogelijk om eigen competities op te zetten. Ten slotte heeft de vervanger van Internet Explorer, Edge, een update gekregen. In het tabbeheer heb je voortaan de optie om een tabblad tijdelijk 'opzij' te zetten. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl