Kylian Mbappé en Pierre-Emerick Aubameyang
NOS VoetbalAangepast

Spektakel gegarandeerd: Aubameyang vs. Mbappé

De Champions League-kwartfinale tussen Juventus en FC Barcelona mag dinsdag dan het meest in het oog springen, de echte liefhebbers zullen ook met genoegen uitkijken naar de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en AS Monaco. Snelheid, aanvallend voetbal, hoog tempo en vooral: heel veel doelpunten zijn een bijna-garantie.

Die doelpunten kunnen dan eventueel komen van de twee spitsen. Dat is bij Borussia Dortmund topscorer Pierre-Emerick Aubameyang, die dit Bundesliga-seizoen al 25 doelpunten maakte.

Bij AS Monaco is het 18-jarige supertalent Kylian Mbappé de blikvanger, die naast negentien doelpunten ook al verschillende records op zijn naam schreef dit seizoen.

  • Getty Images
    Pierre-Emerick Aubameyang viert zijn doelpunt met een masker
  • AFP
    Pierre-Emerick Aubameyang in de Bundesliga-wedstrijd tegen Bayern München
  • AFP
    Pierre-Emerick Aubameyang was drie keer trefzeker voor Dortmund tegen Benfica
  • Pro Shots
    Pierre-Emerick Aubameyang en Marco Reus als Batman en Robin
  • Reuters
    Pierre-Emerick Aubameyang met Gabon tijdens de Afrika Cup
  • AFP
    Pierre-Emerick Aubameyang verkleed als Spiderman

De 27-jarige Pierre-Emerick Aubameyang, zoon van tachtigvoudig Gabonees international Pierre Aubameyang, werd geboren in Frankrijk, groeide op in Italië en heeft inmiddels 55 wedstrijden voor Gabon op zijn naam staan.

Sinds 2013 staat hij onder contract in Dortmund. Zijn debuut bekroonde Aubameyang met een hattrick en sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de meest begeerde spitsen van de wereld. Zo werd er vanuit China al tevergeefs 150 miljoen op hem geboden.

"Hij moet de absolute topvorm hebben als we de halve finales willen bereiken", zegt Dortmund-trainer Thomas Tuchel over zijn spits. "We hebben hem hard nodig en dan bedoel ik niet alleen zijn kwaliteiten in de afwerking, maar ook de bijdrage die hij defensief levert en hoe hij in de kleedkamer is. Zijn aanwezigheid is rustgevend."

Afrikaans Voetballer van het Jaar

In 2015 was Aubameyang de eerste Gabonees die werd uitgeroepen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar. Naast zijn snelheid en scorend vermogen staat Aubameyang ook bekend om zijn gekke acties en frivole kapsels.

Zo heeft hij de bizarre gewoonte om maskers over zijn hoofd te trekken als hij scoort. We zagen hem al met Batman- en Spidermanmaskers. Bovendien is de spits een van de snelste voetballers ter wereld. Zo zou uit tests blijken dat zijn snelheid over dertig meter hoger is dan olympisch sprintkampioen Usain Bolt.

  • AFP
    Kylian Mbappé
  • EPA
    Kylian Mbappé, de nieuwe Thierry Henry
  • AFP
    Kylian Mbappé, uitblinker bij AS Monaco
  • AFP
    Kylian Mbappé tijdens een training van het Franse nationale elftal
  • AFP
    Kylian Mbappé viert een doelpunt in de Franse competitie
  • AFP
    Kylian Mbappé tijdens een training van AS Monaco

Kylian Mbappé, ook wel de nieuwe Thierry Henry genoemd, heeft dit seizoen een groot aandeel in de 133 (!) doelpunten die AS Monaco produceerde. Het 18-jarige talent scoorde in de laatste elf wedstrijden twaalf keer en staat op negentien doelpunten dit seizoen.

Het nieuwe goudhaantje van Monaco groeide op in een voorstad van Parijs, maakte deel uit van de nationale voetbalacademie in Clairefontaine en sloot zich daarna aan bij de succesvolle jeugdopleiding van Monaco.

Records

Al op 16-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste (een clubrecord) en twee jaar later heeft Mbappé al 29 wedstrijden in de Franse competitie achter zijn naam staan. Dat is meer dan Thierry Henry op die leeftijd. 

Begin 2016 verbeterde hij een ander record van Henry: dat van jongste doelpuntenmaker voor Monaco ooit in de Ligue 1. Hij is dan zeventien jaar en 62 dagen oud.

Mbappé was afgelopen zomer een van de uitblinkers op het EK Onder-19 in Duitsland. Met vijf goals leidde hij Frankrijk naar de Europese titel. Naar verluidt had Real Madrid toen al interesse in hem, maar het talent besloot in Monaco te blijven.

Frivool en bescheiden

En nu treffen de twee spitsen elkaar voor het eerst in de Champions League. De een frivool, al wat ouder en een echte snelheidsduivel. De ander rustig, nog jong en doelgericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl