NOS NieuwsAangepast

Langlopende hypotheekrente steeds populairder

Huizenkopers kiezen bij het afsluiten van hun hypotheek steeds meer voor zekerheid en stabiliteit. Dat is terug te zien in nieuwe cijfers van De Hypotheker. Daaruit blijkt dat hypotheken met een rentevaste periode van dertig jaar flink aan populariteit winnen. 

Deze hypotheken zijn in het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met een jaar eerder 33 procent vaker afgesloten. Eén op de acht kopers koos in het eerste drie maanden van dit jaar voor een hypotheek voor 30 jaar, een kwart kiest voor 10 jaar, en iets meer dan de helft voor een rentevaste periode van 20 jaar. 

Belangrijkste reden: de lage rente. "Mensen verwachten dat die op termijn weer zal gaan stijgen. De rente staat nu namelijk historisch laag", legt Carina Kloet van De Hypotheker uit. "Klanten willen daar nu nog van profiteren en zetten die rente dus vast voor een steeds langere periode."

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) bevestigt deze trend. Het HDN registreert 80 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland. Alleen al in het afgelopen kwartaal waren dat er 92.500: het hoogste aantal in zes jaar tijd.

Kopers krijgen een hypotheekadvies

Concurrentie

Ook de concurrentie tussen aanbieders op de hypotheekmarkt draagt bij aan de opmars van de 30-jaarvastperiode. Nu er steeds meer hypotheekverstrekkers zijn, komen de rentepercentages van kort- en langlopende hypotheken steeds dichter bij elkaar te liggen. De Hypotheker-directeur Wytzejan de Jong: "Wij vinden dit een goede ontwikkeling; de consument profiteert van de diversiteit in het aanbod."

Maar pas op: je kunt niet bij elke geldverstrekker je huidige lage rentepercentage meeverhuizen naar een volgende woning.

Wytzejan de Jong - algemeen directeur De Hypotheker

Toch is een 30-jaarsrente niet altijd de juiste keuze, waarschuwt hij. "Je kunt niet bij elke geldverstrekker je huidige lage rentepercentage meeverhuizen naar een volgende woning, waardoor je soms goedkoper uit bent met een minder lange rentevaste periode." 

Starters

Om die reden heeft bij starters een kortere renteperiode de voorkeur. Zij kiezen vaak voor een 10-jaarsrente. In het eerste kwartaal van 2017 steeg het aantal afgesloten hypotheken met deze renteperiode onder starters met 45 procent. Kloet: "Starters blijven vaak niet langer dan tien jaar in hun eerste huis wonen, dus dan is een langere rentevastperiode niet altijd voordelig."

De rentevaste periode van vijf jaar is de grote 'verliezer', zowel onder starters als onder doorstromers. Hypotheken met deze renteperiode werden in het eerste kwartaal van dit jaar 50 procent minder vaak afgesloten. 

Ondanks de toenemende populariteit van de 30-jaarsrente, blijft de rentevaste periode van twintig jaar het meest populair. Ruim de helft van de klanten van De Hypotheker kiest voor die renteperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl