Demonstratie tegen Russische inmenging in Atlanta EPA

In Spanje is een Russische hacker opgepakt. Russische media melden dat hij betrokken is geweest bij de hacks rond de verkiezingen in de Verenigde Staten, maar dat is niet bevestigd.

Het zou gaan om Peter Levasjov, die afgelopen vrijdag tijdens zijn vakantie in Barcelona werd opgepakt. De Amerikaanse overheid zou om zijn uitlevering hebben gevraagd.

Amerikaanse veiligheidsdiensten concludeerden in januari dat er sprake was van Russische inmenging bij de verkiezingen. De Russen zouden Trump via hacks in het zadel hebben willen helpen. Trump heeft altijd volgehouden dat het geen invloed heeft gehad op de uitslag. Ook de Russische president Poetin heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Spam-lord

Het is onduidelijk wat de rol van Levasjov precies zou zijn geweest in het schandaal. Levasjov staat bekend als een beruchte hacker en groot verspreider van spam. Hij is nummer zeven op de lijst van ergste spammers ter wereld van de antispamorganisatie Spamhaus. Ook zou hij op grote schaal virussen hebben geschreven en verkocht. 

Ook wordt Levasjov gezien als de grote man achter het Kelihos-botnet. Dat is een berucht computernetwerk dat sinds 2010 gebruikt wordt voor het versturen van spam en het stelen van bitcoins. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vanavond de aanval geopend op het Kelihos-botnet en is van plan om het netwerk plat te leggen. 

Spamhaus noemt Levasjov een van de grootste criminele "spam-lords" op het internet.

STER reclame