Een jongetje bij het hek van een vluchtelingenkamp in Hongarije
NOS NieuwsAangepast

VN: stuur vluchtelingen niet terug naar Hongarije

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wil dat Europese lidstaten stoppen met het terugsturen van asielzoekers naar Hongarije. Volgens VN-commissaris voor vluchtelingen Filippo Grandi is de situatie voor asielzoekers in het land aanzienlijk verslechterd sinds de oprichting van gesloten asielkampen aan de grens met Servië.

Het land heeft de twee omheinde containerdorpen eind vorige maand opgericht en ze zijn bedoeld voor vluchtelingen die nog in de asielprocedure zitten.

Dublin-akkoorden

EU-lidstaten mogen volgens de zogenoemde Dublin-akkoorden vluchtelingen terugsturen naar het eerste veilige land dat ze bereikt hebben in de EU. In veel gevallen is dat Hongarije, omdat vluchtelingen tegenwoordig vaak voor die route kiezen om naar West-Europa te komen. Premier Orbán is de stroom asielzoekers beu; hij pleit al langer voor een strengere aanpak om het aantal vluchtelingen terug te dringen.

Zijn houding en de nieuwe wet hebben geleid tot scherpe kritiek uit de internationale gemeenschap. VN-commissaris Grandi roept de Europese landen op om de 'Dublin-overplaatsingen' te schorsen tot de Hongaren hun politiek in lijn brengen met de Europese en internationale rechten.

Hij zegt dat sinds 28 maart in de kampen 110 mensen vastgehouden worden, onder wie kinderen. Orbán spreekt tegen dat de asielzoekers opgesloten zitten. Hij wijst erop dat de vluchtelingen de kampen wel degelijk kunnen verlaten, via een opening die uitkomt op Servië.

Een agent bij een van de twee kampen voor vluchtelingen in Hongarije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl