Mensen in de rij voor staatsloten in een tabakszaak
NOS NieuwsAangepast

Gratis lot en 40 euro compensatie in Staatsloterijdeal

De Staatsloterij heeft een overeenkomst gesloten met oud-spelers die de dupe waren van jarenlange misleidende reclames. De Staatsloterij en de Stichting Staatsloterijschadeclaim, een van de groepen die opkomen voor de gedupeerden, hebben dat bekendgemaakt. 

Tussen 2000 en 2007 en bij de Koninginnedagtrekking in 2008 maakte de loterij reclame voor trekkingen, waarbij het niet duidelijk was dat de prijs ook kon vallen op loten die niet verkocht waren. Daardoor was de daadwerkelijke kans om iets te winnen kleiner. 

Mensen die in die periode een lot hadden en zich benadeeld voelen, kunnen zich nu melden voor een tegemoetkoming. 

Wie zich heeft aangesloten bij een stichting voor gedupeerden kan een vergoeding krijgen van 40 euro per persoon. Iedereen die ooit meespeelde met de loterij kan ook deelnemen aan een bijzondere trekking met een totaal prijzenpakket van 13,5 miljoen euro. Daar zitten ook grote prijzen tussen, zoals vijf keer 1 miljoen euro. 

Bij elkaar kost het akkoord de Staatsloterij naar eigen verwachting meer dan 30 miljoen euro. Zo'n zeven miljoen mensen zouden in de betreffende periode hebben meegespeeld en dus in aanmerking komen voor een vergoeding. Mensen die gebruik willen maken van de regeling wordt gevraagd om af te zien van verdere gerechtelijke stappen. 

Verder geeft de Staatsloterij nog een half miljoen euro aan drie goede doelen: het Ouderenfonds, Fonds Gehandicaptensport en Spieren voor Spieren. 

Reactie Loterijverlies

Loterijverlies, een andere organisatie die zich inzet voor de belangen van benadeelde spelers, is niet blij met de oplossing. Volgens oprichter Ferdy Roet hebben gedupeerden recht op zo'n 2000 euro schadevergoeding. Dat is het bedrag dat deelnemers betaald hebben die al die jaren maandelijks meespeelden, plus rente. Roet geeft aan zich niet neer te leggen bij het akkoord van vandaag en te blijven procederen.

Roet zelf is overigens zelf als bestuurder van de groep geschorst, Hij zou het geld dat leden hebben ingelegd in de organisatie hebben weggesluisd, en er onder meer dure auto's en een villa in Bergen van gekocht hebben. 

Volgens de Staatsloterij heeft er nooit iemand schade geleden door de misleidende reclame. De loterij heeft namelijk altijd meer dan 60 procent, het wettelijk minimum, van de opbrengst van de lotenverkoop als prijzengeld uitgekeerd. Alleen is de kans om in de prijzen te vallen iets lager geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl