Genero Zeefuik
NOS VoetbalAangepast

Zeefuik jaagt in Emmen nog op zijn Turkse salaris

Niet alleen in de eredivisie is het spannend. Ook in de Jupiler League worden in de komende wedstrijden de prijzen verdeeld. Deze week vijf verhalen in 'Een weekje eerste divisie'.

Género Zeefuik komt aangestrompeld voor het interview. Hij heeft op de training van FC Emmen zojuist een hamstringblessure opgelopen. Een extra zorg. Het zit de oud-speler van PSV en FC Groningen al langer niet mee. Hij wacht namelijk nog op salaris dat zijn voormalig werkgever Balikesirspor negen maanden niet heeft uitbetaald.

Alle zorgen verwerkt Zeefuik momenteel in Emmen. Daar probeert hij weer een vervolg te geven aan zijn carrière. Hij leeft vier, vijf dagen per week op een hotelkamer. Sinds zijn komst in februari heeft hij het centrum van Emmen nog nauwelijks bezocht. Zeefuik, ooit bejubeld in Eindhoven, Groningen en Schotland. Nu op een hotelkamertje in Drenthe.

Als het even kan ontvlucht hij het noorden en zoekt hij zijn vrienden op in Amsterdam. Daar is voor hem veel meer te beleven. In Emmen doet hij naast voetbal niet veel meer dan op de Playstation spelen. Urenlang kan hij zich zoethouden met het virtuele oorlogsspel Call of Duty.

  • ANP Pro Shots
    Genero Zeefuik begon zijn loopbaan bij PSV
  • ANP Pro Shots
    Genero Zeefuik als speler van FC Groningen in 2014

Nog geld uit Turkije

Zijn hoogtepunt de afgelopen jaren beleefde hij bij Heart of Midlothian. De ploeg was kampioen geworden in de Schotse tweede divisie en wilde dat vieren na de laatste wedstrijd tegen Glasgow Rangers. Bij een 2-0 achterstand viel Zeefuik in zorgde hij er met twee goals voor dat zijn ploeg nog gelijk speelde.

"Iedereen was blij. De fans, de mensen binnen de club. Het was een gekkenhuis. Na afloop kwam de directeur naar mij toe en hij zei: Thank you, thank you, I love you."

Genero Zeefuik viert de 2-2 tegen Glasgow Rangers

Zeefuik kon vervolgens kiezen uit meerdere Schotse clubs. Toch koos hij voor een avontuur in Turkije bij Balikesirspor. Daar leerde hij echter de andere kant van het leven als voetballer kennen.

De aanvaller, die nog twaalf wedstrijden voor Jong Oranje speelde, had wel al eens lastige tijden meegemaakt in Groningen, toen de club hem te zwaar vond en hij weinig scoorde. Maar het probleem met de Turkse club was van een ander kaliber en beïnvloedt zijn loopbaan nog altijd.

Tot op de dag van vandaag is zijn advocaat bezig met procederen tegen Balikesirspor. De club moet aan Zeefuik nog een salaris van negen maanden uitbetalen.

Zeefuik speelde 12 interlands voor Jong Oranje

Prijzenkast

Zeefuik: "Ik heb negen maanden geen geld gekregen. Tot op de dag van vandaag nog geen cent. Destijds had ik vlak voor Kerst een gesprek met de president van de club daarover en hij zei: 'Volgende week krijg jij je geld. Beloofd!' Maar ik keek hem goed in zijn ogen en ik zag duidelijk dat dat niet zou gebeuren."

Ik pakte een beker uit de prijzenkast en vertelde hem dat hij die pas terug zou krijgen als hij mijn salaris had betaald.

Género Zeefuik

Hij nam zijn maatregelen. Met verstrekkende gevolgen. "Ik pakte een beker uit de prijzenkast en vertelde hem dat hij die pas terug zou krijgen als hij mijn salaris had betaald. Toen ik thuis kwam, was de politie bij mijn huis met een tolk van de club. De vertaler vroeg wat ik had gedaan. Ik vertelde hem van het gesprek met de president en moest mee naar het bureau om alles uit te leggen. Uiteindelijk begrepen ze mijn situatie en mocht ik gaan."

'Geld voor behandeling zieke zoon'

Het verhaal nam daarna een opmerkelijke wending. "Later verschenen plotseling de verhalen dat ik twee dagen vast had gezeten omdat ik de prijzenkast zou hebben leeggeroofd. Mijn zoontje zou ziek zijn geweest en dan zou ik geld nodig hebben gehad voor zijn behandeling. Allemaal onzin..."

Genero Zeefuik in het duel met Telstar

Zeefuik: "Ik schrok zelf van de verhalen! De mensen met wie ik in Nederland altijd contact heb gehouden wisten dat ik niet vast had gezeten. Buitenstaanders wisten niets, lazen het verhaal en geloofden het waarschijnlijk meteen. Mijn moeder werd helemaal gek en heeft zelf de krant gebeld. Toen pas hebben ze aan haar gevraagd wat er echt gebeurd was in Turkije. Daarna hebben ze het verhaal gewijzigd."

Mijn toekomst? Turkije! Nee, geintje...

Género Zeefuik

Weer naar buitenland?

Sinds zijn komst in februari speelde Zeefuik zeven wedstrijden voor Emmen. Vier keer stond hij in de basis. Hij maakte twee doelpunten voor de Drentse ploeg. Emmen staat negende. De kans op nacompetitie is behoorlijk klein.

Zeefuik wil verder kijken dan Emmen. "Turkije! Nee, geintje. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik heb nu net een hamstringblessure opgelopen, de MRI-scan moet uitwijzen wanneer ik kan revalideren en weer ga spelen. Ik wil graag naar het buitenland, maar als een eredivisieclub zich meldt, dan zeg ik zeker geen 'nee'. Mijn advocaat en zaakwaarnemer zijn nog druk bezig met de zaak uit Turkije. Dat dwarsboomt veel mogelijkheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl