Ook in Nederland konden mensen op drie locaties stemmen, zoals hier in Deventer ANP

Bijna zes op de tien Turkse Belgen hebben gestemd voor het referendum over de grondwetswijziging in Turkije. De voorzitter van de Belgische afdeling van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) heeft dat gezegd tegen Belgische media. 

Van de 137.000 Turkse Belgen zijn er volgens UETD-voorzitter Hamarat zo'n 81.000 gaan stemmen. De opkomst van 60 procent in België is veel hoger dan bij de Turkse parlementsverkiezingen twee jaar geleden. Toen bracht ruim 40 procent van de Turkse Belgen zijn stem uit.

Nederland

Volgens Hamarat, wiens UETD gelieerd is aan de AK-partij van president Erdogan, is de opkomst in België de hoogste in Europa. Het is niet duidelijk waarop hij dat baseert. Over Nederland is bijvoorbeeld nog geen totaalbeeld bekendgemaakt.

Het Turkse consulaat, dat de Nederlandse cijfers verzamelt, weet voorlopig alleen de opkomst in Den Haag. Daar hebben volgens een woordvoerder 49.424 mensen gestemd. Dat kon sinds woensdag, tot de afgelopen avond 21.00 uur.

Behalve in Den Haag konden de 250.000 stemgerechtigde Turkse Nederlanders de afgelopen vijf dagen terecht in Deventer en Amsterdam. Dat de opkomstcijfers van die locaties nog niet bekend zijn, ligt volgens het consulaat aan computerproblemen.

Presidentieel systeem

In Turkije zelf is het referendum komende zondag. Het draait om de vraag of Turkije een presidentieel systeem moet krijgen. In dat systeem krijgt de president meer macht en krijgen het parlement en de premier minder te zeggen.

STER reclame