Bij de aanslag op een koptische kerk in Tanta kwamen tientallen mensen om het leven Reuters

De Egyptische president Sisi heeft aangekondigd dat de noodtoestand van kracht wordt. Die zal voor drie maanden gelden, zei hij in een tv-toespraak. Het is een reactie op de dubbele aanslag van vandaag op koptische kerken. 

Bij de aanslagen, in Tanta en Alexandrië, zijn bij elkaar meer dan veertig doden gevallen. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. 

Voor zijn televisietoespraak had Sisi het leger al opdracht gegeven om de politie bij te staan bij het bewaken van belangrijke gebouwen in het land. Voordat de noodtoestand van kracht wordt moet het parlement er volgens de grondwet mee instemmen. 

Egyptenaren zijn bekend met de noodtoestand. Die werd ingesteld in 1981 na de moord op president Sadat. Pas begin 2012 werd die opgeheven. Na de val van president Morsi stelde het leger opnieuw de noodtoestand in om de protesten van aanhangers van Morsi gemakkelijker de kop in te drukken. Volgens de noodtoestand worden de rechten van burgers fors ingeperkt. Arrestanten kunnen onder meer zonder proces worden vastgehouden. 

'Barbaars'

De aanslagen zijn internationaal fel veroordeeld. VN-chef Guterres sprak van "afschuwelijke en laffe terreurdaden". Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken repte van "barbaarse aanvallen". De Verenigde Staten zullen Egypte blijven steunen in zijn pogingen terrorisme te bestrijden, heette het in een verklaring.

Saillant is dat de paus over een paar weken een bezoek brengt aan Egypte. Ook de paus heeft de aanslagen van vandaag veroordeeld. 

STER reclame