NOS WielrennenAangepast

'Supertrotse' Langeveld eindelijk terug aan de top met podium in Roubaix

Derde in Parijs-Roubaix. Voor Sebastian Langeveld was dat niets minder dan een comeback aan de top van het mondiale wielrennen. "Ik ben supertrots. Derde in een monument, dat is fantastisch natuurlijk."

"Ik voelde me vandaag heel goed", vertelde de 32-jarige Langeveld. "Maar je bent wel met Van Avermaet en Stybar op pad. En Stybar heeft nooit het volle pond gegeven." 

Om te winnen, moest hij dus iets verzinnen. "Ik had wel tegen Greg gezegd: als Stybar niet meer overneemt, dan gaan we demarreren. Maar ja, er zat nog wel een groepje achter en je bent wel op weg naar een podium in een monument. En niet zomaar een monument. Dan moet je als Sebastian Langeveld niet te veel speculeren."

Zes jaar

De laatste grote overwinning van Langeveld is al zes jaar geleden. Toen won hij Omloop Het Nieuwsblad. Daarna werd hij nog Nederlands kampioen, maar zijn echte doorbraak bleef uit. De laatste jaren reed Langeveld vooral anoniem rond in het peloton.

En dus hadden niet veel mensen voorspeld dat hij dit zou kunnen. "Je bent zo goed als je laatste koers, hè", beaamt Langeveld met een knipoog. "De laatste jaren heb ik heel veel meegemaakt met blessures en ziektes. Op dit niveau moet je honderd procent fit zijn. Anders word je afgestraft. Dit seizoen ben ik al heel goed en ik ben blij dat dat nu beloond wordt."

Van Baarle: superblij voor Langeveld

Vaughters trots, Van Baarle superblij

Jonathan Vaughters, ploegleider bij Cannondale-Drapac, haalde Langeveld in 2016 naar zijn Amerikaanse ploeg. Hij kon zijn geluk niet op. "Ik ben heel erg trots. Sebastian heeft de laatste jaren heel veel pech gehad in de klassiekers. Na de Ronde van Vlaanderen van vorige week (Langeveld werd uitgeschakeld door pech, red.) was hij zó teleurgesteld. Ik zei alleen: bewijs jezelf zondag maar in Parijs-Roubaix." 

Ook Dylan van Baarle (20ste) was "superblij" voor zijn ploegmaat. De twee hadden een plan voor de koers en vielen om beurten aan. "We liggen al drie weken met elkaar op de kamer. Dat ik dan vierde word in Vlaanderen en hij derde in Roubaix. Dat betekent dat we op de goede weg zijn."

Van Avermaet heeft eindelijk zijn monument binnen

Van Avermaet: zege niet het belangrijkste in wereld

Winnaar Greg Van Avermaet beleeft een droomjaar met zeges in Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. In de Ronde van Vlaanderen moest hij zijn meerdere erkennen in Philippe Gilbert, maar in Roubaix liet hij zich door niets en niemand van de zege houden.

"Ik wist dat altijd de vraag zou komen: waarom heeft hij nog geen monument gewonnen? Maar ik was al heel tevreden met mijn jaar", relativeerde de olympisch kampioen.

"Ik weet dat het ook niet het belangrijkste is in de wereld. Maar ik ben wel heel blij dat ik eindelijk op dat palmares sta."  

Voor Niki Terpstra en Jos van Emden verliep de koers minder succesvol. De eerste kwam onderweg ten val en moest opgeven met een lijf vol schaafwonden.

Van Emden reed lang bij de voorsten, tot hij op Carrefour de l'Arbre pardoes tussen het publiek belandde. Hij eindigde uiteindelijk als 33ste, met twee handen vol blaren. Ook dat is Parijs Roubaix.  

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl