ASML-topman Peter Wennink
NOS NieuwsAangepast

ASML-topman: onze regering mag overnames best tegenhouden

Mocht een groot Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigen te vallen, dan mag de overheid daar best een stokje voor steken. Dat stelde ASML-topman Peter Wennink vandaag in het tv-programma Buitenhof.

De opmerkingen van Wennink komen op een moment dat er in Nederland meerdere grote overnames in de lucht hangen en de formatie van een nieuw kabinet in volle gang is. Sinds begin dit jaar ontving Unilever een bod van het Amerikaanse Kraft Heinz, en landgenoot PPG deed een gooi naar de Nederlandse chemiegigant AkzoNobel. Beide overnames zijn weliswaar (nog) niet doorgegaan, maar de angst om Nederlandse successen aan het buitenland te verliezen is wel aangewakkerd.

Volgens Wennink is overheidsbemoeienis bij zulke overnames in andere landen heel normaal. "We moeten daar niet naïef in zijn. Als je naar de VS, Duitsland of Frankrijk kijkt, hebben ze allemaal zo’n regeling. Niemand knippert daar met zijn ogen als de politiek een dik kruis zet wanneer er een groot nationaal bedrijf wordt overgenomen."

Alle euro’s die door ASML worden verdiend, komen uit de zakken van de Chinezen, Koreanen, Japanners, Amerikanen.

ASML-topman Peter Wennink

Bestaande beschermingsconstructies tegen ongewenst opkopen, zoals een speciale stichting die extra aandelen kan uitgeven om zo het besluitrecht naar zich toe te trekken, schieten tekort, vindt Wennink. "Die kopen eigenlijk alleen maar tijd." In 2013 voorkwam zo'n stichting de overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil.

De topman benadrukt ook het belang van een bedrijf als ASML, een chipmachinefabrikant met een omzet van meer dan 6 miljard euro per jaar, voor de Nederlandse economie. "Alle euro’s die door ASML worden verdiend, komen uit de zakken van de Chinezen, Koreanen, Japanners, Amerikanen. Die euro’s gaan niet alleen naar ons bedrijf, die gaan het land in. Dat zorgt voor nog meer werkgelegenheid."

Zelf vreest Wennink niet direct voor een buitenlandse overname. Daarvoor is het bedrijf volgens hem te groot. Niet alleen de mededingingsautoriteit kan daar problemen mee hebben, ook concurrerende bedrijven die de chipmachines eveneens gebruiken zouden de technologie niet graag in andermans handen zien verdwijnen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl