Bart Nieuwkoop (r) en Nicolai Jorgensen
NOS VoetbalAangepast

Back of middenveld, het maakt Nieuwkoop niet uit

Mocht het jaarboek van Feyenoord al grotendeels geschreven zijn, dan komt de naam van Bart Nieuwkoop daarin waarschijnlijk lange tijd niet voor. Maar op de latere bladzijden over de competitie wordt de Zeeuw dan ineens genoemd als basisspeler.

Het heeft alles te maken met de schorsing van Tonny Vilhena en de blessure van Rick Karsdorp. Nota bene in de Klassieker stond Nieuwkoop dit seizoen voor het eerst aan de aftrap. En ook midweeks tegen Go Ahead Eagles was er een basisplaats. 

"Dat is heel lekker", zegt Nieuwkoop. "Ik hoopte er in het begin van het seizoen al op, want ik wil speelminuten maken. Maar het is mooi dat het nu in deze fase van het seizoen gebeurt." 

Nieuwkoop: mooi dat ik in deze fase veel mag spelen

Nieuwkoop, die in 2011 instroomde in de kraamkamer op Varkenoord, is van origine een middenvelder. Tegen Ajax speelde hij ook op het middenveld, totdat Karsdorp geblesseerd uitviel. Nieuwkoop speelde de tweede helft als rechtsback. 

In de jeugdopleiding lag de focus nog op het middenveld. "Ik was een box-to-boxspeler", vertelt Nieuwkoop. "Aanvallen en verdedigen. Ik heb altijd op de positie van nummer acht gestaan." 

Wennen

Bij het eerste elftal was daar ineens de verandering. Tijdens de trainingen werd hij als rechtsback ingezet. Zijn concurrent Karsdorp kan meepraten over zo'n mutatie: hij ging van aanvallende middenvelder naar vleugelverdediger. 

Nieuwkoop: "Daar moesten we allebei wel aan wennen, maar dat is ook niet zo gek. Ik voelde me al snel goed op rechtsback, dus dan is het makkelijk te accepteren. Het is een heel leuke positie."

Bart Nieuwkoop in duel met Elvis Manu

Nieuwkoop ziet wel verschillen tussen zichzelf en de één jaar oudere Karsdorp. "Rick is iets aanvallender ingesteld dan ik. Maar we hebben wel dezelfde dynamiek in ons spel", vergelijkt hij zich met zijn ploeggenoot.

Daar waar Karsdorp twee seizoen geleden al doorbrak en is uitgegroeid tot international, is de carrière van de man uit Tholen pas in de beginfase. "Op dit moment ben ik vooral blij dat ik minuten kan maken, het maakt me niet uit op welke positie dat is." 

"De toekomst moet het uitwijzen. Ik focus me nu iets meer op de rechtsbackpositie en ik denk dat dat voor de toekomst een goede positie zal zijn."

Bart Nieuwkoop in 2015 als aanvoerder van Feyenoord A1 tegen Ajacied Donny van de Beek (l)

Problemen in Zwolle?

Terug naar het jaarboek. Het heeft er alle schijn van dat het namelijk het mooiste werk in jaren gaat worden. Wint Feyenoord bij PEC Zwolle, dan zet het opnieuw een grote stap richting de lang gewenste landstitel. 

Maar de statistieken zijn niet in het voordeel van de Rotterdammers. De afgelopen vier jaar verloor Feyenoord bij PEC. 

Van die cijfers wordt Nieuwkoop niet zenuwachtig. "We zitten nu in een heel goede periode. We hebben veel vertrouwen in elkaar. Als we spelen zoals we woensdag speelden (8-0 winst op Go Ahead, red.), gaan we gewoon een goede beurt maken."

PEC Zwolle-Feyenoord is zondag vanaf 14.30 live te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl. De samenvatting is te zien in de bord-op-schootuitzending van Studio Sport, 19.00 uur op NPO 1. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl