EPA

Woedende Serviërs demonstreren al zes dagen tegen nieuwe president

tijd van publicatie Aangepast

In de Servische hoofdstad Belgrado wordt voor de zesde dag op rij gedemonstreerd tegen de verkiezing van premier Vučić tot president. Er zijn tien- tot twintigduizend mensen op de been. Zij vrezen dat Vučić te veel macht krijgt.

Sinds afgelopen maandag zijn elke dag duizenden mensen de straat op gegaan in Belgrado. Vandaag zijn het er aanzienlijk meer, meldt NOS-correspondent Mitra Nazar, die bij het protest was. Dat komt doordat er ook mensen uit andere Servische plaatsen naar de hoofdstad zijn afgereisd. 

Er was ook een demonstratie van militairen en politieagenten die loonsverhoging en betere leefomstandigheden willen. De leider van de politievakbond zei tegen de menigte: "De tijd dat politici de politie en het leger tegen hun mensen inzetten is voorbij. Vandaag zijn politie, leger en het volk samen op dezelfde plek." 

De demonstranten droegen spandoeken met teksten als: "Vučić, dief". 

Veel Serviërs zijn woedend dat premier Vučić zondag tot president is gekozen. Hij zou zich steeds meer ontpoppen tot een autoritaire leider, die de Servische media volgens Nazar stevig in zijn greep heeft. "Demonstranten zijn er daarom van overtuigd dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen." 

De Servische regering negeert de protesten tot nog toe. 

STER Reclame