Belangrijkste oppositieleider Venezuela krijgt beroepsverbod
De Venezolaanse oppositieleider en gouverneur Henrique Capriles mag vijftien jaar geen politiek ambt meer bekleden. De linkse regering heeft hem op een zijspoor gezet op beschuldiging van "administratieve onregelmatigheden", staat in een vrijdag gepubliceerd beroepsverbod.
De stap komt als een verrassing; Capriles gold als belangrijkste kanshebber om het volgend jaar bij de verkiezingen op te nemen tegen de impopulaire president Maduro. De maatregel tegen Capriles zal de spanning waarschijnlijk nog verder opvoeren in het land, dat in een diepe economische crisis verkeert.
Protestacties
De oppositieleider wordt van diverse administratieve vergrijpen beticht, waaronder inbreuk op het contractenrecht, plus het op een verkeerde manier aanwenden van donaties van de Britse en Poolse ambassade.
De autoriteiten beschuldigden Capriles, die tweemaal kandidaat was voor het presidentschap en in 2013 nipt verloor, al eerder van het aanzetten tot geweld en bloedvergieten door protestacties te organiseren tegen de regering.
"SPOED: Ik deel het land en de internationale publieke opinie mee dat ik net ben ingelicht over een BAN voor 15 jaar", twitterde Capriles aan zijn 6,5 miljoen volgers. Capriles is momenteel gouverneur van de deelstaat Miranda aan de kust.
In Venezuela wordt het de oppositie zeer moeilijk gemaakt door de regering. Volgens tegenstanders van Maduro en mensenrechtenactivisten zitten er inmiddels meer dan honderd politieke gevangenen vast.
Een van de bekendste is Leopoldo Lopez, die in 2008 uit een publieke functie werd gezet. Hij was destijds geliefd als burgemeester van een stadsdeel in hoofdstad Caracas.
Bij de presidentsverkiezing van 2012 werd verwacht dat Lopez het zou opnemen tegen Hugo Chavez, maar dat werd Capriles. Deze verloor van Chavez en een jaar later na diens overlijden ook van Maduro.