AFP
NOS NieuwsAangepast

Weer brief van Erdogan aan Turkse Nederlanders

Turkse Nederlanders hebben een brief in de bus gekregen van de AK-partij van president Erdogan. In de brief staat dat het referendum over uitbreiding van de macht van de president het land de historische mogelijkheid biedt om Turkije "nog meer vrijheid, veelzijdigheid, welvaart en democratie" te brengen.

Het is niet voor het eerst dat Turkse Nederlanders post krijgen van de AK-partij. In 2015 plofte een soortgelijke brief op de deurmat. Toen waren er in Turkije parlementsverkiezingen.

Niet ontoelaatbaar

Naar aanleiding van die brief deed het College Bescherming Persoonsgegevens een onderzoek. Het wilde weten hoe de AK-partij aan de adressen van de Turkse Nederlanders was gekomen. Daaruit bleek dat er niets ontoelaatbaars was gebeurd: de AK-partij mocht de adresgegevens van de kiesgerechtigden kopen. 

Wel noemde minister Assscher de brief volstrekt ongepast. Minister Koenders riep de Turkse ambassadeur op het matje.

Buiten Turkije leven miljoenen Turken. Het lijkt erop dat president Erdogan hun stem nodig heeft om het referendum te winnen. Sinds woensdag kunnen Turkse Nederlanders stemmen, in Amsterdam, Den Haag en Deventer. Tot en met zondag kunnen ze hun stem uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl