Nog tot 2032 kunnen de meeste biljetten worden ingewisseld
NOS NieuwsAangepast

Miljarden aan lires, marken en guldens niet ingewisseld

In de eurozone is nog voor zo'n 15 miljard euro aan oud Europees geld in omloop. In Nederland gaat het om ongeveer 1 miljard euro aan guldens. Knaken, dubbeltjes en andere guldenmunten kunnen allang niet meer worden ingewisseld, voor biljetten kan de eigenaar wel nog euro's krijgen. 

"Er zijn nog ter waarde van 455 miljoen euro guldenbiljetten in omloop", laat Herman Lutke Schipholt van De Nederlandsche Bank weten. "En voor iets meer dan 500 miljoen euro aan munten. Dat is niet veel. Je kunt zeggen dat de Nederlanders hun guldens netjes hebben ingewisseld."

Want veel van het niet ingewisselde geld is simpelweg vernietigd. "Per ongeluk terechtgekomen in de wasmachine, magnetron, prullenbak of vergeten op zolder, noem maar op", zegt Schipholt. "Een deel is ook verzamelobject. We vermoeden dat de meeste mensen die wisten dat ze nog guldens hadden, die hebben ingewisseld."

Duitse marken

Bijna de helft van de 15 miljard niet ingeleverd oud Europees geld zijn Duitse marken. Verder zwerven er nog miljarden aan Franse francs, Italiaanse lires en Spaanse peseta's rond, blijkt uit een inventarisatie van financieel persbureau Bloomberg langs Europese nationale banken.

Ongeveer een derde van het verloren geld is inmiddels niet meer inwisselbaar. De nationale banken van twaalf van de negentien landen met de euro accepteren geen muntjes meer. Sommige landen zijn ook gestopt met het inwisselen van biljetten.

Stormloop

In Nederland kunnen de meeste biljetten nog worden ingeleverd tot 2032. Uitzondering zijn het briefje van 25 met de afbeelding van Jan Pieterszoon Sweelinck en de twee briefjes van 5 gulden, die moeten uiterlijk op 1 mei 2025 worden terugbracht. Anders krijg je er geen euro's meer voor.

Wie nog een biljet van 100 gulden met Michiel de Ruyter terugvindt, is te laat om in te wisselen. Die termijn verliep vorig jaar zomer. Het leidde tot een kleine stormloop op de loketten van De Nederlandsche Bank.

De termijn voor het omruilen wordt bepaald door het moment waarop een biljet uit circulatie werd genomen; DNB hanteert een omruilperiode van dertig jaar vanaf die datum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl