De Amerikaanse zaakgelastigde Crowley praatte vanochtend op het Binnenhof het Nederlandse kabinet bij
NOS NieuwsAangepast

Kabinet noemt Amerikaanse aanval proportioneel

Nederland heeft begrip voor de Amerikaanse luchtaanval op een Syrische legerbasis. Het kabinet noemt de aanval in de huidige omstandigheden "een proportionele reactie". 

Het kabinet noemt het gebruik van gifgas tegen onschuldigen "een misdaad tegen de menselijkheid, de overtreffende trap van geweld en verderf. De internationale gemeenschap kan daar niet duidelijk genoeg tegen opkomen."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei eerder vanmorgen al dat de aanval "duidelijk een forse waarschuwing" is aan het regime van Assad. "Ook Assad moet weten dat je niet zomaar wegkomt met het gebruik van chemische wapens."

Hij benadrukte dat Nederland begrip heeft, maar wilde het woord "steun" niet in de mond nemen. Dat begrip is beladen sinds Nederland in 2003 "politieke steun" zei te geven aan de Amerikaanse invasie in Irak. Dat zorgde toen voor allerlei misverstanden. 

Deëscaleren

Hij zei dat het wel belangrijk is om nu zo snel mogelijk te deëscaleren. Dat betekent wat hem betreft dat er verder moet worden onderhandeld in VN-verband. "Uiteindelijk is een rechtmatig en gezamenlijk internationaal antwoord het beste en enig denkbare antwoord op wetteloosheid, geweld en oorlogsmisdaden. Nederland zal daaraan blijven bijdragen waar mogelijk."

De adviseurs van premier Rutte zijn vanmorgen bijgepraat door de hoogste diplomaat van de Amerikaanse ambassade in de Verenigde Staten, Shawn Crowley. Nederland heeft op dit moment geen Amerikaanse ambassadeur. Crowley neemt tot de benoeming van een nieuwe de taken waar. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl