Honden zijn het vaakst slachtoffer van mishandeling Lot Lewin

De groep dierenbeulen is veel diverser dan werd aangenomen. Zowel hoger- als lageropgeleiden mishandelen dieren en het is ook niet aan leeftijd gebonden. Wel zijn het minder vaak vrouwen: een op de acht daders is een vrouw, blijkt uit het eerste grote onderzoek naar de daders van dierenmishandeling. 

Volgens de onderzoekers komt het slaan en schoppen van dieren meestal voort uit frustratie en een gebrekkige impulsbeheersing, in combinatie met een verminderd empathisch vermogen. Naast een gebrekkige impulsbeheersing, kunnen ook sadisme of psychische problematiek een rol spelen.

Honden zijn het vaakst slachtoffer van mishandeling, gevolgd door katten. Dit zijn namelijk de dieren die hun baasje het vaakst "voor de voeten lopen". Meestal zijn de mishandelingen ernstig: bijna de helft van de mishandelde dieren overlijdt aan gevolgen. 

Eerder deze week werd al aangekondigd dat er een speciaal expertisecentrum komt om onderzoek te doen naar mishandeling van huisdieren. De dierenarts kan daar melding doen als er vermoedens zijn van het opzettelijk verwonden van dieren. 

Signaal

Niet alleen is dierenmishandeling op zichzelf strafbaar, het kan ook een signaal zijn dat er meer mis is achter de voordeur. In een deel van de gevallen blijkt ook sprake te zijn van kindermishandeling of huiselijk geweld.

In het geval van de 'Beul van Twente', een man die tussen 2000 en 2004 tientallen paarden mishandelde en uiteindelijk een moord pleegde, was volgens de onderzoeker duidelijk dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een seksuele stoornis had. "Hij deed het niet om te genieten, maar uit een soort van obsessieve nieuwsgierigheid en seksuele perversie", zegt hij in de Volkskrant.

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de daders van dierenmishandeling. In het onderzoek De aard van het beestje is onderscheid gemaakt tussen opzettelijke mishandeling en verwaarlozing van huisdieren. Dat laatste is meestal een gevolg van financiële of psychische problemen van de eigenaar. Slechts bij een klein percentage van de meldingen van dierenmishandeling blijkt het te gaan om een dierenbeul.

STER reclame