Komiek Don Rickles in 2011
NOS Nieuws

'Grootmeester van de afzeikhumor' Don Rickles overleden

De Amerikaanse komiek en acteur Don Rickles is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij wordt in de VS gezien als de grootmeester van de afzeikhumor (insult comedy), schrijft persbureau AP. Rickles is overleden aan problemen met zijn nieren.

Of het nu gericht was tegen bekendheden of tegen zijn publiek: Rickles maakte ze belachelijk met een waterval aan beledigingen. Onderwerpen als ras, religie en seks waren daarbij geen taboe. “Hij was politiek incorrect voordat die term bestond”, kopte de Washington Post vorig jaar over de komiek.

Ruim een halve eeuw trad Rickles op in clubs en casino’s. Hij nam beroemde tijdgenoten als Frank Sinatra en Dean Martin te grazen met zijn grappen. De komiek heeft ook in tientallen films meegespeeld. Hij speelde onder meer Mr. Potato Head in de Toy Story-reeks.

Hij was in de Amerikaanse showbizzwereld geliefd. Van acteurs als Samuel L. Jackson tot medekomieken als Chris Rock hebben bedroefd gereageerd op zijn dood. “Een god is vandaag gestorven”, twitterde acteur Tom Hanks. "Hij was de grappigste met het grootste hart van allemaal", reageerde Bob Saget.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl