President Duterte
NOS NieuwsAangepast

Duterte stuurt troepen naar betwiste eilanden Zuid-Chinese Zee

President Duterte van de Filipijnen stuurt troepen naar Filipijnse eilanden en riffen in de Zuid-Chinese Zee. China eist eilanden in vrijwel het hele zeegebied op, ondanks een uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag dat het daar geen recht op heeft. Ook Filipijnse eilanden worden door China opgeëist.

Na zijn verkiezing in de zomer van vorig jaar haalde Duterte de banden met Peking aan, maar daar is hij nu van afgestapt. "We probeerden met iedereen bevriend te zijn, maar nu is het tijd om ons grondgebied te verdedigen, in ieder geval de gebieden waar wij zeggenschap over hebben", zei hij.

Hij gaf opdracht om troepen naar zo'n tien eilanden en riffen in de Spratly-archipel te sturen en bunkers en voorzieningen voor permanent verblijf  te bouwen.

Thitu ligt bij de rode markering

Duterte zei verder dat hij op 12 juni, Onafhankelijkheidsdag, het eiland Thitu wil bezoeken om daar de Filipijnse vlag te hijsen. Ook dit eiland wordt door China geclaimd.

Het ligt bijna 500 kilometer uit de kust van het eiland Palawan en maakt deel uit van de Spratly-eilanden. Het ligt dicht bij een rif waar China raketten en andere wapens heeft opgesteld.

Andere landen

Behalve met de Filipijnen ligt China ook met Vietnam, Brunei en Maleisië overhoop over het bezit van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

De zeebodem is er rijk aan delfstoffen en door de zee lopen belangrijke scheepvaartroutes.

China en de eilanden in de Zuid-Chinese Zee

Duterte weet zich gesteund door een meerderheid van de Filipijnse bevolking, ondanks beschuldigingen van corruptie, moord en het schenden van de grondwet.

Uit een onafhankelijke opiniepeiling kwam gisteren naar voren dat driekwart achter hem staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl