NOS NieuwsAangepast

NCTV bezorgd over terroristische aanslagen met drones

De NCTV maakt zich zorgen dat jihadisten gebruik gaan maken van drones met explosieven om een aanslag te plegen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in het vandaag gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme. Zo'n analyse verschijnt elke drie maanden.

"Het innovatieve vermogen van IS is reden tot zorg", schrijft NCTV Dick Schoof. Hij doelt op het feit dat de groep in Syrië en Irak op het slagveld al gebruikmaakt van bewapende drones. Omdat deze werkwijze wordt verheerlijkt op mediakanalen van IS, kan het inspirerend zijn voor jihadisten in het Westen.

Zelfde dreigingsniveau

Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat terroristen daadwerkelijk voorbereidingen treffen voor het plegen van een aanslag in Nederland, maar de kans blijft reëel. Het dreigingsniveau blijft staan op niveau 4, op een schaal van 5.

De NCTV schrijft dat de dreiging voor een belangrijk deel wordt bepaald door 'de externe aanslageenheid' van IS, die in Europa personen aanstuurt die een aanslag kunnen plegen. Ook andere jihadisten kunnen vanuit het buitenland eenlingen of kleine cellen aansturen.

Vorig jaar zijn 22 jihadistische aanslagen gepleegd in het Westen. Daarvan zijn er 19 gepleegd door een eenling. Volgens de NCTV stonden ze bijna allemaal in contact met het netwerk van IS, variërend van echte aansturing door IS tot inspiratie via internet.

Turkije

In de dreigingsanalyse wordt ook aandacht besteed aan het diplomatieke conflict met Turkije. Daar dreigen verschillende gevaren, zegt de NCTV. Om te beginnen kunnen verschillende groepen Turkse Nederlanders tegenover elkaar komen te staan, omdat nee-stemmers bij het referendum over een grondwetswijziging soms voor 'terrorist' worden uitgemaakt. 

Daarnaast kunnen Turkse Nederlanders anti-Nederlandse gevoelens krijgen door de manier waarop Nederland het conflict aanpakt. Ten slotte kunnen onder Nederlanders anti-Turkse sentimenten toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl