Een roze pelikaan in de dierentuin Artis - Ronald van Weeren

Bij een inbraak in dierentuin Artis in Amsterdam is een roze pelikaan dusdanig verwond, dat die later aan zijn verwondingen overleed. De dader of daders hebben daarnaast vermoedelijk tien van de veertien eieren die de vogels aan het uitbroeden waren, meegenomen.

De pelikanen zitten midden in het broedseizoen en raakten ernstig verstoord door het nachtelijke bezoek. Een van de pelikanen heeft een gebroken poot opgelopen en is daaraan vervolgens bezweken.

Aangifte 

Hoewel er beveiligingscamera's hangen in de dierentuin zijn er geen beelden die de mishandeling bevestigen. In de afgelopen weken zijn er vaker insluipingen in Artis geweest. De politie heeft daar meerdere mensen voor opgepakt en beboet. 

De directeur van Artis, Haig Balian, noemt de dierentuin belangrijk voor de discussie over de relatie tussen mens en dier. "Deze inklimming, waarbij de daders kennelijk geen enkel besef hebben van het effect van hun gedrag op de dieren, maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk de rol van Artis is."

Artis heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling, inklimming, diefstal en vandalisme.

Sociale media

Op sociale media komen woedende reacties binnen, meldt NH Nieuws. "Het wordt steeds gewelddadiger. Arme dieren en imbeciele mensen." 

Ook zijn er veel tips voor Artis: "Misschien kunnen ze 's nachts een paar roofdieren vrij laten rondlopen?" En mensen bieden spontaan hulp aan: "Als Artis een nachtwaker zoekt: ik hou mij aanbevolen. In het bezit van papieren, en een verrassing voor dit soort idioten."

STER reclame