NOS VoetbalAangepast

Van Praag herkozen in UEFA-bestuur

Michael van Praag is zijn plek in het UEFA-bestuur niet kwijt. In Helsinki kreeg de Nederlandse voetbaldiplomaat steun van 36 van de 55 stemgerechtigde bonden. 

Daarmee werd hij als zevende van elf kandidaten verkozen.

Michael van Praag

Van Praag streed met tien andere kandidaten om een van de acht beschikbare bestuurszetels. Vlak voor de verkiezing trok de Kazach Kairat Boranbayev zich terug.

In de eerste ronde mochten alle bonden op acht kandidaten een stem uitbrengen en volstonden 28 (de helft plus één) stemmen voor een plek in het UEFA-bestuur. Een tweede ronde was niet nodig.

Bert van Oostveen, die na zijn afscheid als directeur betaald voetbal in functie bleef als secretaris-generaal van de KNVB, bracht namens Nederland zijn stem uit. 

Belang voor Nederlandse voetbal

Er stond nogal wat op het spel in de Finse congreshal, zo gaf Van Praag voor de stemming al aan: "Als je kijkt naar het bestuurlijke deel van het Nederlandse voetbal, dan is het natuurlijk belangrijk dat je in een overkoepelende organisatie zit. Er worden heel veel beslissingen genomen die ook in het belang van Nederland zijn."

"Ook als het gaat om Nederlanders die in commissies komen bij de UEFA, dan kun je er als bestuurslid wel voor zorgen dat bepaalde mensen in bepaalde commissies komen," zo vervolgde Van Praag, die vooraf geen voorspelling durfde te doen over de uitslag. 

Derde verkiezing op rij

Het is de derde internationale verkiezing in korte tijd voor Van Praag, na zijn eerdere kandidaturen voor het FIFA- en UEFA-voorzitterschap. 

In 2014 oogstte hij nog wereldwijd lof voor zijn openlijke kritiek aan het adres van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Van Praag raadde Blatter aan zich niet opnieuw herkiesbaar te stellen. Toen de Zwitser dat toch deed, koos Van Praag wederom de aanval.

Hij stelde zich begin 2015 kandidaat voor het FIFA-presidentschap. In het zicht van de haven trok hij zich terug, om zich achter de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein te scharen. De prins verloor echter kansloos van Blatter. Blatter trok zich terug, en sleepte UEFA-president Michel Platini mee in zijn val.

Toen de plek aan de top van de UEFA vacant werd, stelde Van Praag zich wederom kandidaat. In september 2016 verloor hij in Athene de verkiezing van de Sloveen Aleksander Ceferin. Direct na de nederlaag (42 tegen 13) sprak Van Praag uit graag met Ceferin samen te werken.

KNVB

In eigen huis kreeg Van Praag twee maanden later de wind van voren. Bij zijn herverkiezing als KNVB-voorzitter onthielden 21 clubs zich van stemming, omdat zij vonden dat Van Praag te veel met FIFA- en UEFA-zaken bezig was geweest en te weinig met nationale zaken. Uiteindelijk werd Van Praag toch voor drie jaar herkozen, maar hij voelde zich ‘geschoffeerd’.

Uitkomst stemming uitvoerend bestuur UEFA

NaamNationale bondEerste rondeVerkozen
Zbigniew BoniekPolen45ja
John DelaneyIerland48ja
Armand DukaAlbanië25nee
David Gill**Engeland40ja
Reinhard GrindelDuitsland44ja
Elkhan MammadovAzerbeidzjan24nee
Karl-Erik NilssonZweden50ja
Kieran O'ConnorWales11nee 
Michael van Praag**Nederland36ja
Michele UvaItalië46ja
Servet YardımcıTurkije34ja
Kairat BoranbayevKazachstanteruggetrokkennee
* 55 bonden stemgerechtigd** herkozen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl