In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

'Monique B. mogelijk al 8 jaar onterecht vast voor moord'

Monique B. uit Rijswijk zit mogelijk al acht jaar vast voor een moord die ze niet pleegde. Dat zegt de projectgroep Gerede Twijfel tegen Omroep West. Volgens de groep onderzoekers is nooit serieus gekeken naar andere verdachten.

Monique B. werd in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel voor de moord op de 78-jarige Maria Schermer. De vrouw werd in maart 2009 dood gevonden in de hal van haar woning in Den Haag. Ze was 51 keer met een mes gestoken.

Het huis bleek doorzocht. Voormalig thuishulp Monique B. kwam daardoor onmiddellijk in beeld: zij zou eerder hebben gestolen bij de vrouw. Ook werd haar dna gevonden op de doorzochte spullen. De rechtbank en het hof gingen ervan uit dat B. betrapt was door het slachtoffer, waarop zij haar neerstak.

Fouten

De onderzoekers van Gerede Twijfel menen na het bestuderen van het dossier dat nooit goed gekeken is naar een alternatief scenario. En er ging meer fout, zeggen ze tegen Omroep West. Zo zouden portemonnees, sleutelbossen en geldkistjes nooit zijn onderzocht op sporen.

Daar komt bij dat op het colbert van het slachtoffer behalve vezels van de trui van Monique B. sporen van ten minste twee mannen zijn gevonden. Deze sporen zijn niet onderzocht. Het slachtoffer had nog maar met een paar mensen contact, maar deze mannen hebben geen dna hoeven afstaan.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie bestudeert de conclusies van de onderzoeksgroep, maar laat in een eerste reactie aan Omroep West weten dat het feitenmateriaal geen aanknopingspunten geeft voor het scenario dat nu wordt aangedragen.

"Het is ook in strijd met de verklaringen die de veroordeelde zelf heeft afgelegd", aldus het OM. Het staat B. wel vrij om naar aanleiding van het onderzoek om een herziening te vragen. De vrouw heeft altijd ontkend dat ze de 78-jarige om het leven heeft gebracht.

Voor de onderzoekers zit het werk er nu op. "Wij reconstrueren wat er is gebeurd. Hoe je dat juridisch waardeert, daar gaan wij niet over. Wij zijn wetenschappers, geen rechters."

Monique B. heeft momenteel geen advocaat meer. Of ze van plan is om te vragen om herziening is vooralsnog onduidelijk. 

Advertentie via Ster.nl