Dierenarts Hans van Spanje en psycholoog Nienke Endenburg Jozephine Trehy

Nieuw centrum dierenmishandeling, ook van belang voor kinderen

time icon Aangepast
Geschreven door
Jozephine Trehy
Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Dierenarts Hans van Spanje uit Utrecht kan er wel een boek over schrijven: dierenmishandeling. Die keer dat er een poedel zijn praktijk werd binnengebracht met een kaak die op drie plekken gebroken was. "Ja, toen dacht ik wel even: 'wat is hier aan de hand?'."

Volgens de eigenaar was de hond van de trap gevallen. Van Spanje heeft er toen geen melding van gemaakt en het dier gewoon behandeld. "Het was een vermoeden, hoe bewijs je dat? Daar was op de opleiding geen aandacht voor."

Voortaan zal dat anders gaan, vertelt psycholoog Nienke Endenburg. Zij is een van de initiatiefnemers van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling.

Het is een nieuwe manier om dierenmishandeling aan te pakken. Dierenartsen kunnen foto's, gewone of röntgenfoto's, doorsturen naar een website waar een team van forensisch experts en veterinair pathologen ze bekijkt. Zij adviseren vervolgens de arts of het om mishandeling gaat. De dierenarts kan dan met meer zekerheid een melding doen bij de politie.

Dierenarts in spagaat

Veel dierenartsen vinden het moeilijk om een melding te doen. Dierenarts Van Spanje herkent dat: "Je moet toch een heuveltje over, je hebt een vertrouwensband met de eigenaar maar je bent ook een dierenarts die moet zorgen voor het dier. Een moeilijke spagaat". 

Ook dat moet eenvoudiger worden. Op de site van het expertisecentrum kan gelijk contact gezocht worden met de politie. Die doet vervolgens onderzoek. De dierenarts hoeft zich daar niet mee te bemoeien.

De bedoeling is dat het expertisecentrum voor de zomer start.

Kindermishandeling

Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling is opgericht in navolging van een soortgelijk centrum voor kindermishandeling. De twee gaan nauw samenwerken want in 70 procent van de gevallen van dierenmishandeling is er ook sprake van kindermishandeling of huiselijk geweld. "Dierenartsen hebben een stukje van de puzzel maar gewone artsen ook. Als die meer samenwerken, breng je mishandeling beter in kaart."

Bij het Expertisecentrum Kindermishandeling wordt al twee jaar op deze manier met experts gewerkt. Hoe gaat dat in zijn werk? Elise van der Putte van het expertisecentrum legde het vanochtend uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Stel, een kind komt met blauwe plekken bij de dokter. De ouders zeggen dat het kind een ongeluk heeft gehad, maar de dokter twijfelt daar aan. Dan maakt de arts foto's, die hij, met een toelichting, doorstuurt naar het expertisecentrum. Daar gaan een aantal experts kijken of het gaat om een ongeluk, ziekte of mishandeling. Indien nodig wordt de politie ingeschakeld.

"Die experts zijn hier speciaal voor geschoold. Als ze het niet zeker weten, wat al bijna nooit voorkomt, hebben ze ook nog een enorm internationaal netwerk dat hen kan helpen", legt Van der Putte uit. "Dat is nog niet het geval bij het expertisecentrum voor dierenmishandeling, daar moet nog veel expertise worden opgebouwd."

STER Reclame