Demonstranten zwaaien met vlaggen uit protest tegen president Vučić
NOS NieuwsAangepast

Weer straatprotest in Servië over uitslag presidentsverkiezingen

In Belgrado zijn voor de tweede avond op rij duizenden Serviërs de straat op gegaan. Ze betoogden tegen premier Aleksandar Vučić, die zondag de presidentsverkiezingen won. De demonstranten zeggen dat ze de uitslag niet accepteren omdat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. 

De betogers eisen het aftreden van Vučić, die in hun ogen bezig is van Servië een dictatuur te maken. Ze bliezen op fluitjes, gooiden eieren naar het parlementsgebouw en blokkeerden het verkeer in het centrum van de stad. Ze riepen leuzen als "Vučić, je bent een dief","Ga weg, je bent niet onze man" en "We willen geen dictatuur".

Ook in andere steden waren er straatprotesten, zoals in Niš, Novi Sad en Kragujevac.

Gezinnen

De betogingen begonnen gisteren na een oproep op Facebook. De eerste demonstranten waren studenten, maar later gingen ook ouderen en gezinnen de straat op.

Zijn tegenstanders zeggen dat Vučić zich steeds meer ontwikkelt als een autoritaire leider naar het voorbeeld van de Russische president Poetin. Hij zou de media willen muilkorven en wordt ervan beschuldigd dat hij tijdens de campagne zijn positie als premier heeft misbruikt en dat hij kiezers onder druk heeft gezet.

  • NOS / Mitra Nazar
    Demonstranten in Belgrado
  • NOS / Mitra Nazar
    Servische demonstranten in Belgrado
  • NOS/Mitra Nazar
  • NOS / Mitra Nazar
    Demonstranten houden protestborden omhoog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl