Kunstenaar Armando met een werk uit zijn eigen verzameling
NOS NieuwsAangepast

Armando verzamelt kunst uit 'pure ordinaire hebzucht'

  • Matthijs Holtrop

    Verslaggever

  • Matthijs Holtrop

    Verslaggever

Kunstenaar Armando spreekt vanuit een antieke stoel over zijn kunstverzameling die aan de muren hangt van de Haagse residentie van de Duitse ambassadeur. De schilderijen aan de muur zijn gemaakt door kunstenaars als Hannah van Bart, Walter Dahn en Tjibbe Hooghiemstra. 

Het is slechts een kleine selectie van de verzameling kunst die door Armando (87) is samengebracht (.pdf) en de meeste werken hebben jarenlang het daglicht niet gezien.

Werken uit de verzameling van Armando hangen in de Duitse residentie in Den Haag

De collectie heeft weinig emotionele waarde voor Armando. Hij gaf de ruim 400 schilderijen en tekeningen, gemaakt door zo'n 120 verschillende kunstenaars, aan het Chabot Museum in Rotterdam. "Omdat ik zo aardig ben." 

Decennialang kocht hij stukken, maar de meeste stopte hij in de opslag. "Af en toe bezoek je een galerie en denk je: die wil ik hebben, die vind ik mooi. Het is pure, ordinaire hebzucht en ineens heb je een verzameling."

In 2007 gingen zo'n veertig stukken verloren in een brand in zijn museum in Amersfoort. Destijds reageerde Armando er laconiek op: "Soms verkoop je stukken, dan zijn ze ook weg. Maar nu leven ze niet meer."

De collectie die is overgebleven, verhuist over drie dagen naar een museum in Potsdam bij Berlijn. Vervolgens zijn de kunstwerken in wisselende samenstelling in verschillende musea in Nederland en Duitsland te zien.

De schoonheid van kunst ziet Armando in een kwalitatieve productie. "Een goede tekening, dat is schoonheid." 

Als hij moet kiezen tussen verzamelen en kunst maken, hoeft hij niet lang te denken: uiteindelijk is kunst maken leuker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl