Erik Staal verscheen ook voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties
NOS NieuwsAangepast

Voormalig Vestia-topman opgepakt voor verduistering van 1,2 miljoen euro

Voormalig Vestia-topman Erik Staal is gisteren gearresteerd, meldt het Openbaar Ministerie. Hij wordt verdacht van fraude, verduistering en valsheid in geschrifte. Ook de zus van de ex-vrouw van Staal is verdachte in de zaak. Zij wordt verdacht van het medeplegen van witwassen. 

Staal was toen hij bestuurder bij Vestia was sinds 2000 ook bestuurder van een stichting in Zuid-Afrika die gefinancierd werd door de woningcorporatie. Hij zou in die tijd 1,2 miljoen euro van die stichting hebben verduisterd voor privé-doeleinden. De stichting had als doel het bevorderen van sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika.

De FIOD heeft gisteren een woning in Krimpen aan de Lek doorzocht. Ook in woningen in Zuid-Afrika, België en Bonaire is huiszoeking gedaan. Daarbij zijn documenten en computers in beslag genomen.       

Derivaten

Woningcorporatie Vestia ging in 2012 bijna failliet doordat het bedrijf risicovolle derivaten had gekocht. Dat zijn financiële producten om renteschommelingen op te vangen. Andere corporaties moesten te hulp schieten om Vestia te redden. 

Staal was tot die tijd verantwoordelijk voor het beleid van Vestia. Vorig jaar werd een schikking van 4,8 miljoen euro getroffen met Staal en een aantal oud-commissarissen. Er werd niet vastgelegd wie er aansprakelijk was voor de problemen bij Vestia.    

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl