NOS NieuwsAangepast

In Yosemite kun je beren online volgen, zodat je ze niet aanrijdt

Het Yosemite National Park in Californië, een van de drukst bezochte natuurgebieden van de Verenigde Staten, is sinds vandaag een online-attractie rijker. Natuurliefhebbers kunnen op een speciale site de wegen van een aantal zwarte beren nagaan.

De 'bear tracker' op keepbearswild.org registreert iedere pas van drie beren met een gps-halsband. De actiefste heeft sinds de lancering van de site al ruim tien kilometer gelopen; de meest luie beer dertig meter.

Parkwachters zeggen dat de site niet is bedoeld om live te volgen waar de beren zijn. Wel hopen ze dat bezoekers zich ervan bewust worden dat de dieren zich vaak verplaatsen en dat ze ook wegen oversteken. Dat laatste leidt geregeld tot gevaarlijke situaties in Yosemite. Ieder jaar worden er tientallen dieren aangereden.

Vorig jaar bezochten vijf miljoen mensen het nationale park ten oosten van San Francisco, waar naar schatting 500 zwarte beren leven. Als uit de gps-signalen blijkt dat een beer een parkeerplaats of camping nadert, kunnen parkwachters vanaf nu gaan ingrijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl