NOS

Met de opening van een extra vertrekhal morgen hoopt Schiphol komende zomer chaos te voorkomen. Het aantal passagiers groeit snel en daarvoor is de luchthaven eigenlijk onvoldoende toegerust. KLM waarschuwde afgelopen weekend voor topdrukte komende zomer. En ook de marechaussee maakt zich zorgen.

"De groei van het aantal passagiers is stevig en het wordt ook komende zomer heel druk", zegt president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol. "Maar met de opening van de tijdelijke nieuwe vertrekhal hopen we toch wat lucht te creëren."

Het aantal passagiers is in de eerste twee maanden van dit jaar met 8,5 procent gegroeid tot bijna 9 miljoen passagiers. "Schiphol zal ook nog wel even doorgroeien, maar we houden ons aan de afspraak van 500.000 vliegbewegingen per jaar en dat hebben we in 2020 wel bereikt."

De nieuwe vertrekhal NOS

Dat betekent dat er de komende jaren miljoenen passagiers bij komen. "Het blijft druk", zegt Nijhuis. "Maar eind 2019 openen we een nieuwe pier en in 2023 een nieuwe vertrekhal. Ook parkeervoorzieningen en bijvoorbeeld het station willen we uitbreiden."

Technologie

De president-directeur van Schiphol doet ook een beroep op de passagiers. "Ik hoop dat passagiers zo veel mogelijk gebruikmaken van de technologische mogelijkheden om de doorstroming zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de geautomatiseerde paspoortcontroles."

Ook vraagt Nijhuis om de inzet van meer marechaussees. "Ik denk dat we zo'n 400 tot 500 man extra nodig hebben. Dat is echt broodnodig. Ik hoop dat we die extra inzet van Den Haag krijgen."

De tijdelijke vertrekhal wordt gebruikt voor vluchten naar de 26 Europese landen binnen het Schengengebied. Want juist naar die bestemmingen groeide het aantal passagiers vorig jaar fors. KLM, Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss en LOT Polish Airlines gaan de nieuwe vertrekhal gebruiken.

STER reclame