Verwijderen van roetfilters weer verboden

Roetfilter ANP

Het verwijderen van roetfilters uit dieselauto's is vanaf 1 juli weer verboden. Er was al eerder een verbod, maar door een omissie van het ministerie van Infrastructuur kwam daar in 2015 een eind aan. 

Dieselauto's zonder roetfilters zijn zeer vervuilend. Sommige eigenaren laten de filter weghalen, omdat onderhoud en vervanging relatief duur kunnen zijn.

Staatssecretaris Dijksma schrijft aan de Tweede Kamer dat er een nieuwe regeling komt. Ze komt daarmee ook tegemoet aan een wens uit de Kamer.

Overgang

Dijksma beschouwt de periode van 1 juli 2017 tot 20 mei 2018 als overgangsperiode: eigenaren van dieselauto's kunnen er dan voor zorgen dat het filter wordt teruggeplaatst en goed functioneert. Als mensen er bij controles voor mei 2018 op worden betrapt dat de filter is verwijderd, kunnen ze een waarschuwing krijgen. 

Vanaf mei 2018 geldt een "visuele controle" van roetfilters in de algemene periodieke keuring van de auto. Dieselauto's met een verwijderd of duidelijk defect roetfilter worden dan afgekeurd.

STER Reclame