NOS NieuwsAangepast

Blauwe bessen en avocado's erg in trek

Blauwe bessen en avocado's worden steeds meer gegeten in Nederland. In de supermarkt zijn het de twee vruchten met de grootste omzetgroei, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI.

Het afgelopen jaar werd in supermarkten voor 66,6 miljoen euro aan blauwe bessen verkocht, tegenover 49 miljoen euro een jaar eerder. Dat is een stijging van 36,6 procent. De omzetstijging van avocado's was 33 procent.

De omzetstijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat er meer producten werden verkocht: van een prijsstijging is volgens het onderzoeksbureau nauwelijks sprake. 

Het IRI schrijft de groeiende populariteit van de avocado en de blauwe bes toe aan hun gezonde imago. De Nederlandse consument focust steeds meer op gezondheid en gezonde 'superfoods', zegt het bureau. 

Variatie

Ook het Voedingscentrum ziet dat blauwe bessen en avocado's heel populair zijn, maar adviseert consumenten hun groente- en fruitconsumptie niet tot die twee soorten te beperken. "Ze bevatten antioxidanten en andere goede stoffen, maar ook andere soorten groente en fruit hebben die volop", zegt een woordvoerder. 

Het Voedingscentrum is van mening dat superfoods niet bestaan. "Een gevarieerd dieet is het belangrijkst. Wissel groente en fruit die je lekker vindt met elkaar af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl