Dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga lopen hand in hand uit solidariteit met mishandelde homo's ANP

De politie in Eindhoven heeft dit weekend een man van 18 aangehouden die een homostel zou hebben mishandeld. Volgens de slachtoffers deed hij dat vanwege hun geaardheid. 

De slachtoffers van 22 en 25 jaar meldden zich bij agenten in het uitgaanscentrum van Eindhoven met het verhaal dat ze waren beledigd en mishandeld. Op basis van hun beschrijving hield de politie de vermoedelijke dader aan. 

De verdachte zou hen hebben uitgemaakt voor "vieze vuile homo's" en een van hen met zijn vuist in het gezicht hebben geslagen. Aanleiding zou een ruzie zijn geweest om een fiets. 

Verdachte op vrije voeten

De politie wil niet bevestigen dat het om specifiek geweld tegen homo's gaat. Een woordvoerder doet geen mededelingen over de verklaring die de verdachte heeft afgelegd. 

De man is inmiddels weer op vrije voeten, in afwachting van verdere stappen door het Openbaar Ministerie.

Slachtoffers

Een van de slachtoffers zegt op Facebook: "Ik heb me hier in Eindhoven altijd thuis en veilig gevoeld; maar na deze avond denk ik er wel twee keer over na voordat ik als homo zijnde 's avonds alleen over straat loop."

Hij roept andere slachtoffers zich te melden: "Ik hoop dat iedereen die homogeweld heeft meegemaakt hier in ieder geval aangifte van doet. Zo kunnen we het probleem dat daadwerkelijk speelt ook echt in kaart brengen zonder het in de doofpot te stoppen."

Arnhem

In Arnhem werd afgelopen weekend ook een homostel mishandeld. De twee slachtoffers liepen hand in hand. In die zaak zijn zes arrestaties verricht.

De mishandeling van het homostel in Arnhem heeft geleid tot veel verontwaardigde reacties. Journalist Barbara Barend heeft homo en heteromannen opgeroepen om als gebaar tegen anti-homogeweld de hele week hand in hand te lopen. 

Haar oproep vindt veel gehoor op sociale media. Zo hebben politici, dj's, acteurs en scholieren foto's op Facebook en Twitter gezet waarop ze elkaars hand vasthouden.

STER reclame