Vorige maand werd in Berlijn gedemonstreerd voor vrijlating van Deniz Yücel
NOS Nieuws

Duitse journalist in Turkse cel krijgt bezoek van ambassade

De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel krijgt morgen in zijn Turkse cel bezoek van medewerkers van de Duitse ambassade. Yücel werd zeven weken geleden in Istanbul opgepakt. Hij wordt beschuldigd van 'propaganda voor terreur' en 'aanzetten tot haat.' 

De Duitse regering neemt de arrestatie hoog op. Tot nu toe kregen de Duitse autoriteiten geen toegang tot Yücel en Berlijn vindt dat onacceptabel. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zegt dat Duitsland morgen "eindelijk kan zien hoe Yücel eraan toe is." 

Wikileaks

Volgens Die Welt, zijn werkgever, zit Yücel vast omdat hij berichtte over gehackte e-mails van de Turkse minister van Energie Berat Albayrak, die via WikiLeaks uitlekten. Albayrak is de schoonzoon van president Erdogan.

De Turkse regering trok zijn persaccreditatie eerder al in, maar omdat hij ook een Turks paspoort heeft, kon Yücel nog steeds zijn werk doen. Buitenlandse journalisten hebben normaal gesproken een accreditatie nodig in Turkije. Zonder accreditatie krijgen ze geen verblijfsvergunning en moeten ze het land uit.

Persvrijheid

De persvrijheid in Turkije staat al langer onder druk, maar sinds de couppoging in juli vorig jaar worden journalisten nog harder aangepakt en aan banden gelegd. 

Zo voerde de Turkse regering een verbod in voor tv-zenders om te berichten over terroristische aanslagen.   

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl