De echtheidskenmerken van het nieuwe 50-eurobiljet DNB

Nog een nachtje slapen en dan kunnen we het nieuwe 50-eurobiljet zelf zien en voelen. Het meest gebruikte én meest vervalste eurobiljet heeft een nieuw jasje gekregen, met betere en nog moeilijker na te maken veiligheidskenmerken.

Vanaf morgen zitten de biljetten in de geldautomaten en in de winkelkassa's.

Het 50-eurobiljet is, net als dat van 20 euro, voorzien van een portretraampje met een hologram van de mythologische figuur Europa. Daarnaast zijn er voelbare inktlijnen en een smaragdgroen oplichtend cijfer 50 als het biljet gekanteld wordt. 

Versleten of beschadigd

De Europese Centrale Bank is sinds 2013 bezig met het vervangen van de eerste generatie eurobiljetten. Inmiddels zijn de nieuwe biljetten 5, 10 en 20 euro al in omloop. 

De oude biljetten blijven gewoon geldig en worden pas als ze versleten zijn of beschadigd uit de roulatie gehaald. Er zijn momenteel ongeveer 8 miljard bankbiljetten van 50 euro in omloop, meer dan alle briefjes van 5, 10 en 20 euro samen.

Vals

Detailhandel Nederland noemt het nieuwe eurobiljet "broodnodig" om het probleem van vals geld aan te pakken. De schade van vals geld loopt in de miljoenen schatten de winkeliers. 

"Een aangenomen vals biljet krijgt een winkelier nergens vergoed en dat raakt een winkelier dubbel: het product is weg en er ligt een vals biljet in de kassa", zegt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer.

In 2016 werden in Nederland 47.000 valse biljetten onderschept, dat zijn er dus een kleine duizend per week.

STER reclame