Tanja Ineke wil dat er prestatieafspraken worden gemaakt tussen politie en justitie
NOS NieuwsAangepast

COC stuurt brief aan informateur over homogeweld

Het COC, de belangenorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, stuurt een brandbrief aan informateur Schippers. De organisatie maakt zich grote zorgen over het geweld tegen homo's. Dit weekend werd een homostel in Arnhem  mishandeld na een avondje stappen.

"Te afschuwelijk voor woorden", zegt voorzitter Tanja Ineke van het COC in een reactie op de mishandeling. "Het is ongelofelijk dat je wordt afgetuigd omdat je van elkaar houdt en hand in hand loopt." 

Volgens Ineke is het aantal aangiften van geweld tegen homo's in de afgelopen jaren toegenomen van 400 in 2009 naar bijna 1600 in 2015. Volgens de COC-voorzitter zijn er maar negen daders veroordeeld.

Hogere maximumstraf

De organisatie schrijft nu in de brief aan Schippers dat er prestatieafspraken moeten komen tussen politie en justitie. Ook pleit het COC voor een hogere maximumstraf en zou er op de politieacademie meer aandacht moeten komen voor geweld tegen homo's.

Ineke wil verder dat er meer en betere voorlichting op scholen komt over homoseksualiteit. "Als je hier het gesprek over voert, kun je een hoop narigheid voorkomen."

De horeca in Arnhem voert komende zaterdag actie voor de twee mannen die afgelopen weekend werden mishandeld, meldt Omroep Gelderland. Mensen worden opgeroepen om samen te komen op het Jansplein in Arnhem en hand in hand te gaan staan. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl