Een familie in de zwaar getroffen Colombiaanse stad Mocoa
NOS NieuwsAangepast

Tientallen kinderen onder doden modderstromen Colombia

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft bekendgemaakt dat bij de modderstromen in het zuidwesten van Colombia zeker 44 kinderen om het leven zijn gekomen. In totaal zijn er 254 slachtoffers, mogelijk loopt dat aantal nog verder op.

"De reddingswerkers gaan door tot we de laatste persoon hebben geïdentificeerd", zei Santos, die het rampgebied in Mocoa opnieuw heeft bezocht. Het Colombiaanse leger maakte eerder bekend dat er ruim 200 mensen worden vermist, maar volgens Santos zijn er geen cijfers bekend over het aantal vermissingen.

Aan de reddingsoperatie werken ruim 1900 militairen, politiemensen en andere hulpverleners mee.

Volgens de directeur van de Colombiaanse eenheid voor risicomanagement bij rampen viel zaterdagnacht ongeveer een derde van de hoeveelheid regen die normaal in een maand valt. De modderstromen die als gevolg daarvan ontstonden, overvielen een groot deel van de inwoners van het getroffen gebied in hun slaap.

Colombia

President Santos bezocht de afgelopen twee dagen de zwaar getroffen zuidelijke stad Mocoa. Hele wijken zijn hier bedolven geraakt onder modder en puin. Voor wederopbouw stelt Santos 1,2 miljard dollar beschikbaar. Santos zegt de regio beter te willen maken dan voor de modderstromen.

Het risico op modderstromen in Mocoa is al jaren bekend en is de afgelopen jaren veel groter geworden door ontbossing. In 1989 werd in een rapport al gewaarschuwd voor een ramp als deze. De regering werd toen geadviseerd een deel van de gekapte bossen opnieuw te planten en de rivieroevers te verstevigen. Waarom dit niet is gebeurd, is niet bekend.

Critici van president Santos verwijten hem dat zijn regering niets heeft gedaan met de waarschuwingen. Klimaatverandering wordt genoemd als oorzaak van de heftige regenval, ook door Santos zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl