Reddingswerkers aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: natuurramp Colombia, 1 april en spannende titelrace

Heb je dit weekend je computer of telefoon niet aangeraakt en dus het nieuws niet gevolgd? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Kunstenaar en homo-activist Gilbert Baker, de bedenker van de regenboogvlag, is in New York overleden op 65-jarige leeftijd. De vlag is wereldwijd het symbool van de homorechten. Zijn partner maakte het nieuws bekend op Twitter. Baker bedacht de veelkleurige vlag in de zomer van 1978 ter gelegenheid van de Gay Parade voor homo's en lesbiennes in San Francisco.

Een opmerkelijke situatie in het Witte Huis: Donald Trump liet de pers opdraven voor het tekenen van een decreet, maar hij vergat vervolgens het decreet ook daadwerkelijk te tekenen. De Amerikaanse president zou een beleidsplan over de handhaving van Amerikaanse handel ondertekenen, maar hield alleen een praatje voor de pers en liep toen weg.

Het was 1 april, de dag waarop grappenmakers, maar vooral ook bedrijven, zich kunnen uitleven. Een overzicht:

Bedrijven gaan aan de haal met 1 april

In Colombia zijn volgens het leger zeker 200 mensen omgekomen nadat rivieren door hevige regenval buiten hun oevers waren getreden. De overstroming was midden in de nacht van vrijdag op zaterdag en mensen werden in hun slaap overvallen door een stroom van water, modder en gesteente. Er zijn ook 400 mensen gewond geraakt en er worden nog 200 mensen vermist.

Colombianen in hun slaap bedolven onder modderstroom

Ajax overrompelt Feyenoord en is terug in titelrace

Ajax heeft de spanning in de strijd om de landstitel weer helemaal teruggebracht. De ploeg van trainer Peter Bosz was in Amsterdam oppermachtig tegen Feyenoord, al won het slechts met 2-1. De Amsterdammers staan met nog zes duels te gaan op drie punten van de koploper uit Rotterdam, die ook een beter doelsaldo heeft.

Meeleven met Ajax- en Feyenoordfans tijdens de Ajax-Feyenoord

Bij een busongeluk in het midden van Zweden zijn drie mensen om het leven gekomen. Er zijn veel gewonden. In de bus zaten 52 kinderen en zeven volwassenen, onder wie de buschauffeur. Minstens zes inzittenden zijn zwaargewond, van wie er twee in levensgevaar verkeren. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk. Het ongeluk gebeurde op een recht stuk weg en het was volgens de reddingsdiensten op dat moment niet glad.

Twee mannen die in Arnhem hand in hand over straat liepen, zijn door een groep jongeren mishandeld. Bij een van de mannen zijn er met een betonschaar tanden uit zijn mond geslagen. Het homostel liep 's nachts over straat, toen een groep van zes tot acht jongeren begon te schelden. Volgens de twee ontstond er ruzie en vielen de jongeren hen aan. De politie heeft een jongen van veertien uit Arnhem en een man van 20 uit Gennep opgepakt. De andere daders zijn nog spoorloos.

Homo's in Arnhem mishandeld met betonschaar

Komende week...

De formatiebesprekingen gaan maandag weer verder.

Daarnaast is het maandag de honderdste geboortedag van 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema. In een speciaal samengesteld programma wordt zijn leven en werk herdacht.

Dinsdag publiceert de AIVD zijn jaarverslag over 2016. Ook komt het nieuwe 50 eurobiljet in omloop.

Vanaf woensdag mogen Turkse Nederlanders stemmen voor het referendum over de grondwetsherziening en de uitbreiding van de presidentiële macht in Turkije.

Donderdag is voor het eerst een testrit op hoge snelheid op de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl