NOS NieuwsAangepast

Grondlegger Roland drumcomputers en synthesizers overleden

Onder muzikanten is het een gevleugeld begrip: de Roland TR-808, een drumcomputer die van enorme invloed is geweest op het geluid van de hedendaagse dance- en hiphopmuziek.

De bedenker van het instrument, de Japanner Ikutaro Kakehashi, is zaterdag overleden op 87-jarige leeftijd. Kakehashi richtte in 1972 Roland op, dat niet alleen drumcomputers maar ook synthesizers maakt die in de muziekindustrie veel gebruikt worden.

In dit fragment legt dj Armin van Buuren uit hoe zo'n drumcomputer van Roland werkt en klinkt.

Verder was Kakehashi in de jaren 80 de initiatiefnemer van de universele standaard voor elektronische instrumenten, MIDI (Musical Instrument Digital Interface), die nog altijd wordt gebruikt.

Impuls

Dankzij MIDI kan muziek worden gedigitaliseerd en kunnen elektronische instrumenten zoals keyboards en computers van uiteenlopende merken probleemloos met elkaar communiceren. Bovendien is het door MIDI mogelijk om vanuit een instrument ook andere instrumenten te bedienen.

Die vinding was een enorme impuls voor de ontwikkeling van de hedendaagse muziek. Voor muzikanten was het niet langer nodig om verschillende kostbare instrumenten aan te schaffen, waardoor het veel makkelijker en goedkoper werd om muziek te componeren en zelf te produceren. De introductie van MIDI viel bovendien samen met de opkomst van de pc en de komst van de eerste samplers.

Een aantal vooraanstaande fabrikanten van elektronische instrumenten, zoals Yamaha, Korg, Kawai en Moog, hebben met Roland samengewerkt aan de ontwikkeling van MIDI, maar Kakehashi kreeg er in 2013 nog een Grammy voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl