Reddingswerkers aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Overlevende natuurramp Colombia: iedereen was bang

"Rond een uur of twaalf vannacht was er een zware storm en er was heel veel water. Ik kwam mijn bed uit omdat het zo heftig klonk. Het geluid van de rotsen... Iedereen was bang", vertelt een van de overlevenden van de modderstroom in de Colombiaanse stad Mocoa.

Midden in de nacht werden de inwoners door een stroom van water en modder overvallen. Volgens een andere overlevende zat de overstroming er al een tijd aan te komen, maar werden ze er toch door verrast.

De afgelopen maand is in het gebied extreem veel regen gevallen. Het was de natste maand sinds 2011.

'De dreiging was er al lang. Toch heeft het ons overvallen.'

Meer dan 200 mensen zijn om het leven gekomen. Er zijn ook honderden gewonden en nog honderden mensen vermist. Naar hen wordt nog steeds gezocht.

Er hadden nog veel meer slachtoffers kunnen vallen, maar doordat er een alarm afging toen het rivierwater boven een bepaald niveau kwam, konden veel mensen zich nog op tijd in veiligheid brengen. Maar de angst voor nieuwe overstromingen blijft.

Pas in de ochtend lukte het militairen en reddingswerkers om het getroffen gebied te bereiken. Met beperkte middelen werden de eerste slachtoffers geholpen.

Colombianen in hun slaap bedolven onder modderstroom

Later op de dag bezocht president Santos het gebied en riep hij de noodtoestand uit. Ook schakelde hij het leger in om de reddingswerkers te ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl