ANP

Een tafeltenniscoach die in 1997 werd geschorst vanwege seksueel misbruik heeft meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe bekend was. De man heeft vanaf de jaren 70 tientallen jaren meerdere kinderen misbruikt bij verscheidene tafeltennisverenigingen, blijkt uit onderzoek van het NPO Radio 1-programma Argos. Een aantal slachtoffers doet vandaag voor het eerst hun verhaal in het radioprogramma.

Het misbruik in de jaren 70 en 80 werd niet bestraft. In 1997 werd hij door de tafeltennisbond geschorst voor ontuchtige handelingen met vier minderjarige spelers. Uit het onderzoek van Argos blijkt dat de man daarna bij meerdere clubs actief was en nog steeds als sportvrijwilliger met kinderen werkt. 

Schorsing

De tuchtcommissie van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) legde hem een schorsing van twee jaar op voor misbruikzaken halverwege de jaren 90. De slachtoffers stapten destijds naar de politie, maar de zaak is toen geseponeerd. Het OM wil niet tegenover Argos toelichten wat daarvoor de reden was.

De man ging ook al in de jaren 70 en 80 in de fout. In de jaren 70 was hij actief bij de Zutphense tafeltennisvereniging ZTTC. Daar waren zorgen over ongewenste aanrakingen tijdens trainingen. Ouders zijn toen in gesprek gegaan met de trainer, de vereniging en de Nederlandse Tafeltennisbond. Uiteindelijk vonden de betrokkenen het toen voldoende om de man aan te spreken op zijn daden. Hij werd in de gaten gehouden. In die periode blijkt één jongen ernstig misbruikt te zijn. 

Er was altijd een soort van grensoverschrijdend gedrag, in het vastpakken, het masseren en hij liep bijvoorbeeld altijd even de douche in.

Inge

In de jaren 80 zouden meerdere toptafeltennissters bij een andere club, Torenstad, seksueel misbruikt zijn. De trainer had in die periode ook een seksuele relatie met zeker één pupil.  Die pupil, Inge, vertelt aan Argos haar verhaal. "Er was altijd een soort van grensoverschrijdend gedrag, in het vastpakken, het masseren en hij liep bijvoorbeeld altijd even de douche in", vertelt Inge. Ze wil niet dat haar achternaam bekend wordt. 

"En op mijn vijftiende heeft er ook daadwerkelijk seksueel misbruik plaatsgevonden, want ik heb toen twee jaar een seksuele relatie met hem gehad. Hij was toen veertig."

Ook Minet Bakker werd destijds misbruikt. "Hij zat heel veel aan ons. Dan pakte hij je bij je borsten of bijna tussen je benen, om zogenaamd een oefening beter uit te leggen. Dat deed hij bij jongens en meisjes."

De ongewenste aanrakingen werden ook bevestigd door andere oud-spelers, een oud-bestuurslid en een oud-trainer. Het oud-bestuurslid zegt dat het heel moeilijk was om die tijd iets tegen het misbruik te doen, omdat het lastig was om te bewijzen hoe de trainer precies de grens over ging. Na een aantal jaren werd de man ontslagen.

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bestudeerde de "ernstige zaak". Ze vindt dat er in 1997 breder onderzoek naar de trainer had moeten worden gedaan. "Heel vaak zie ik: bij twijfel niet inhalen. Want het zijn wel onze kinderen. En als het fout gaat, gaat het vaak verschrikkelijk fout", zegt Olfers.

Met de kennis van nu had ik het zeer zeker anders gedaan.

Voorzitter van de Nederlandse Tafeltennisbond Jan Simons

"Met de kennis van nu had ik het zeer zeker anders gedaan," zegt de huidige voorzitter van de Nederlandse Tafeltennisbond, Jan Simons. "Als ik ze toen had mogen adviseren: met de kennis van toen hadden ze het ook anders moeten doen." Simons is sinds kort voorzitter van de tafeltennisbond.

De trainer ging na twee jaar schorsing weer aan de slag, ditmaal bij tafeltennisvereniging Hercules uit Terborg. Daar wisten ze van zijn veroordeling en er werden afspraken gemaakt. Zo mocht hij bijvoorbeeld niet alleen zijn met jeugdspelers. 

Niet alle informatie

"Maar er kwam later een nieuw bestuur en die bestuursleden kregen niet alle informatie over de zaak te horen. Zo was er een bestuurslid die wel wist van het misbruik in de jaren 80, maar niet van de tuchtrechtelijke veroordeling in de jaren 90", vertelt Meike van Roosmalen van Argos in het NOS Radio 1 Journaal. Eind 2016 werd hij bij de tafeltennisvereniging ontslagen omdat hij een keer alleen was geweest met een van de pupillen. 

Sindsdien werkt hij als vrijwilliger bij voetbalvereniging AZC in Zutphen. Daar zijn ze ook op de hoogte van het verleden van de man en hebben ze afspraken met hem gemaakt. Hij zou daar niet in de fout zijn gegaan. Het is onduidelijk of de ouders ook weten van het verleden van de man. "Ik heb een aantal ouders gesproken die niet op de hoogte zijn van zijn verleden", aldus Van Roosmalen.

STER reclame