Hulpdiensten staan paraat na een lekkage van salpeterzuur.
NOS NieuwsAangepast

Gifwolk Vlaanderen opgelost, bewoners weer naar huis

De ongeveer duizend bewoners van de Vlaamse dorpen Sint-Pieters-Kapelle en Zevekote mogen weer naar huis, nadat ze gisteren waren geëvacueerd in een sporthal vanwege een salpeterzuurlek in een nabijgelegen opslagtank van een mestverwerkingsbedrijf.

Door een scheur in een tank van een mestverwerkingsbedrijf ontstond gisteren een grote gele gifwolk, die uren bleef hangen. Het gevaar is inmiddels geweken: de tank is helemaal leeggepompt.

De oorzaak van de scheur is nog onbekend. De tank van 25.000 liter was pas geïnstalleerd en goedgekeurd. Hij was voor ongeveer 60 procent gevuld met salpeterzuur.

Geen blijvende schade

Volgens de gouverneur van de provincie is er geen blijvende schade voor de omgeving. Alleen rond de tank is er salpeterzuur op de grond gekomen; die plek wordt goed schoongemaakt. Vanochtend is gemeten of het grondwater of gewassen besmet zijn geraakt, maar volgens de gouverneur kan het water gewoon worden gedronken en kunnen groenten worden gegeten.

Dankzij de snelle evacuatie kreeg niemand gezondheidsklachten. Alleen een aantal agenten had last van ademhalingsklachten toen ze gisteravond bij het begin van de evacuatie nog niet de juiste bescherming droegen.

Belgisch dorp ontruimd vanwege wolk salpeterzuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl